ICAO izmeklēs lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/STRINGER

ANO Starptautiskā Civilās aviācijas organizācija (ICAO) ceturtdien paziņoja, ka sāks izmeklēt Baltkrievijas režīma 23.maijā veikto pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā.

ICAO Padome "nolēma veikt šī notikuma izmeklēšanu faktu noskaidrošanai", teikts organizācijas paziņojumā.

ICAO piebilda, ka tās padome "uzsvēra, cik svarīgi ir noskaidrot faktus par notikušo un saprast, vai kāda ICAO dalībvalsts pārkāpusi starptautiskās aviācijas tiesības".

Padome "pieprasīja ICAO Sekretariātam sagatavot pagaidu ziņojumu Padomei uz pašreizējās sesijas sekojošo sanāksmi".

Svētdien aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, tika likts mainīt kursu un doties uz Minsku, kur tika aizturēts viens no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Romāns Protasevičs, kuram Baltkrievijā draud nāvessods. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega.

Pasaules septiņu industriāli attīstīto valstu grupas (G7) ārlietu ministri ceturtdien pieprasīja nekavējoties un bez ierunām atbrīvot Protaseviču.

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels norādīja, ka ES grasās likt Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko samaksāt augstu cenu par šo incidentu.

ICAO, kuras dalībvalsts ir Baltkrievija, nav pilnvaru noteikt sankcijas. Savukārt Eiropas valstu līderi šonedēļ vienojās pārtraukt aviosatiksmi ar Baltkrieviju un aicināja aviosabiedrības neizmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

ANO Drošības padomē pārstāvētās Rietumvalstis ir aicinājušas izmeklēt šo incidentu, tomēr Krievijas atbalsts Baltkrievijai nozīmē to, ka ir maz ticama Drošības padomes kopīga paziņojuma pieņemšana.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu