ASV neplāno atkal pievienoties Atvērto debesu līgumam (2)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Chris Machian/Omaha World-Herald via AP, File

ASV neplāno atkal pievienoties Atvērto debesu līgumam, kas bruņojuma kontroles nolūkos ļauj veikt novērošanas lidojumus virs militārajiem objektiem, ceturtdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Tas norādījis, ka šāda lēmuma iemesls ir Krievijas pieļautie šī līguma pārkāpumi.

"Savienotās Valstis pauž nožēlu, ka Atvērto debesu līgumu grauj Krievijas pārkāpumi," sacīts Valsts departamenta paziņojumā.

"Tādēļ, noslēdzot līguma izvērtēšanu, Savienotās Valstis nedomā tam atkal pievienoties, ņemot vērā, ka Krievija nedara neko, lai atsāktu tā ievērošanu," tajā piebilsts.

ASV no Atvērto debesu līguma izstājās pagājušajā gadā pēc toreizējā prezidenta Donalda Trampa lēmuma. Tramps šādu rīcību pamatoja ar to, ka Maskava līgumu pārkāpj.

Reaģējot uz ASV izstāšanos, arī Krievija paziņoja, ka izstāsies no šī līgumu, taču ir likusi saprast, ka varētu palikt līguma dalībvalsts, ja līgumam atkal pievienotos ASV.

Paredzams, ka Krievija oficiāli izstāsies no līguma šogad.

1992.gadā parakstītais Atvērto debesu līgums stājās spēkā 2002.gadā un ietvēra vairāk nekā 30 dalībvalstis eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā, tostarp ASV un Krieviju.

Līguma mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu, lai palielinātu uzticību un nepieļautu jaunas bruņošanās sacensības veidošanos.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojumus virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Pēc līguma idejas, jo vairāk konkurējošās armijas zinās viena par otru, jo mazāka iespēja, ka tās iesaistīsies savstarpējos konfliktos. Taču valstis arī izmanto šos lidojumus, lai izpētītus savu pretinieku vājās vietas.

Vienošanās dalībvalstis kopš 2002.gada veikušas vairāk nekā 1500 novērošanas lidojumu.

Krievija ir noliegusi, ka būtu pārkāpusi šo līgumu.

Maskava apgalvo, ka ierobežojumi, ko tā noteikusi novērošanas lidojumiem, bijuši saskaņā ar vienošanos, un norādījusi, ka ASV ieviesušas vēl stingrākus ierobežojumus šādiem lidojumiem virs Aļaskas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu