E-pasta uzņēmums: Vēstule par spridzekli nosūtīta pēc "Ryanair" lidmašīnas novirzīšanas uz Minsku (18)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: MS_Digital/Shutterstock

E-pasta vēstule ar draudiem par "Ryanair" lidmašīnā it kā esošo spridzekli nosūtīta jau pēc tam, kad Baltkrievija svētdien lidmašīnu bija novirzījusi uz Minsku, piektdien pavēstīja Ženēvā bāzētais e-pasta pakalpojumu uzņēmums "Proton Technologies".

"Šifrēšanas dēļ mēs nevaram piekļūt vēstules saturam vai šo saturu verificēt," tviterī pavēstīja uzņēmums.

"Tomēr mēs varam redzēt nosūtīšanas laiku un varam apstiprināt, ka tas bija pēc tam, kad lidmašīna bija novirzīta."

"Spriežot pēc nopludinātajiem e-pasta ekrānuzņēmumiem, kas publicēti tīmeklī, tos nopludinājis kāds, kam bija piekļuve saņemošā pasta serverim Baltkrievijā. Saņemošā pasta serverim arī ir e-pasta vēstules kopija."

Baltkrievijas varasiestādes iepriekš apgalvoja, ka Minska saņēmusi draudu e-pasta vēstuli par spridzekli reisa FR4978 lidmašīnā.

Tā sūtīta no "ProtonMail" e-pasta adreses, un sūtītājs esot bijis palestīniešu grupējums "Hamas".

Svētdien aptuveni plkst.9.30 pēc Griničas laika lidmašīna "Boeing 737-800" ielidoja Baltkrievijas gaisa telpā un ar to sazinājās Baltkrievijas gaisa satiksmes dispečeri.

Dispečeri plkst.9.30 informējuši pilotu par draudiem un vēl pēc minūtes ieteikuši lidmašīnai nolaisties Minskā, liecina dispečeru un lidmašīnas saziņas stenogramma.

Plkst.10.15 lidmašīna nolaidās Minskas lidostā.

Kā norāda Baltkrievijas puse, e-pasta vēstulē bijis teikts: "Mēs, "Hamas" karavīri, pieprasām, lai Izraēla aptur uguni Gazas joslā. Mēs pieprasām, lai Eiropas Savienība izbeidz savu atbalstu Izraēlai šajā karā."

"Šajā lidmašīnā ir ievietots spridzeklis. Ja jūs neizpildīsiet mūsu prasības, spridzeklis 23.maijā eksplodēs virs Viļņas. Allahu Akbar."

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, svētdien piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu baltkrievu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču.

ES līderi pirmdien nolēma aizliegt Baltkrievijas lidmašīnām lidot ES gaisa telpā, kā arī ieteica ES lidsabiedrībām izvairīties no Baltkrievijas gaisa telpas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu