Pētījums: Labvēlīgākais laiks Latvijas apceļošanai - maijs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pavasaris tuvplānā
Foto: Pavasaris tuvplānā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Labvēlīgākais laiks Latvijas apceļošanai - maijs, secināts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pētījumā.

Tūrisms ir nozīmīga ekonomikas nozare, taču tā ir būtiski atkarīga no klimata un tā mainības. Gaisa temperatūra, atmosfēras nokrišņi, vēja ātrums un saules spīdēšanas ilgums ir ne tikai daži no klimatiskajiem parametriem, kas raksturo kāda reģiona klimatu, taču arī būtiski ietekmē tūrisma galamērķu un ceļojuma laika izvēli.

Lai analizētu, kad Latvijā ir tūrismam vispiemērotākie klimatiskie apstākļi, LVĢMC ir aprēķinājis tūrisma klimata indeksu klimatiskās standarta normas periodam laika periodā no 1981.gada līdz 2010.gadam. Tajā ir iekļauti tūrisma nozarei būtiskākie klimatiskie parametri, kā gaisa temperatūra, Saules spīdēšanas ilgums, nokrišņu daudzums un citi.

Atbilstoši tūrisma klimata indeksa vērtībām Latvijā tūrismam piemērotākais periods ir no aprīļa līdz septembrim, no šiem mēnešiem vislabvēlīgākie laikapstākļi ir maijā. Pieminēšanas vērts ir arī fakts, ka, saskaņā ar tūrisma klimata indeksu, visos gada mēnešos Latvijā ir piemēroti klimatiskie apstākļi tūrismam, secinājuši LVĢMC pētnieki.

Viņi uzsvēra, ka tūrisma klimata indeksa aprēķinā būtiska ietekme ir Saules spīdēšanas ilgumam un gaisa temperatūrai, līdz ar to tas vairāk raksturo gada siltos mēnešus ar vasarīgajiem laikapstākļiem. Tamdēļ, lai aplūkotu klimata un tā pārmaiņas ietekmi uz ziemas tūrismu, tika analizētas izmaiņas secīgam sala dienu, proti, diennaktis, kuru minimālā gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādiem, skaitam un dienu skaitam gadā, kad gaisa temperatūra pazeminājās zem mīnus 20 līdz mīnus 30 grādiem.

Abu ziemīgo laikapstākļu raksturojošie parametru vērtības līdzšinējo klimata pārmaiņu ietekmē samazinās, un nākotnes scenāriju prognozēs gaidāms turpmāks to samazinājums. Turklāt apvienojot šos rezultātus ar sniega segas biezuma samazināšanos, var secināt, ka Latvijā samazinās ziemas tūrismam piemēroti klimatiskie apstākļi, prognozē LVĢMC speciālisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu