Galerija ⟩ Cilvēki visā Eiropā piedalās piketos solidaritātei ar baltkrieviem (11)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Paužot atbalstu Aleksandra Lukašenko režīma opozicionāriem un represētajiem, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā, kur izvietoti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs aizstāts ar Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.
Paužot atbalstu Aleksandra Lukašenko režīma opozicionāriem un represētajiem, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas krustojumā, kur izvietoti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs aizstāts ar Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu. Foto: Zane Bitere/LETA

Simtiem cilvēku Polijā, Lietuvā un citur Eiropā, kā arī ASV un Austrālijā sestdien piedalījušies piketos solidaritātei ar Baltkrieviju.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska sestdien organizēja starptautisku solidaritātes akciju, kurā tika apliecināts atbalsts Baltkrievijas iedzīvotājiem.

Piketā Viļņā sestdien piedalījās vairāki simti cilvēku, tostarp vairāki deputāti.

"Es ticu, ka pavisam drīz nāks pārmaiņas, būs jaunas vēlēšanas, jo cita ceļa nav,"

uzrunājot demonstrantus Viļņā, sacīja Cihanouska.

Arī Varšavā bija sapulcējies liels cilvēku pūlis, kuru uzrunāja aizturētā baltkrievu opozicionāra Romāna Protaseviča māte.

Baltkrievijas varasiestādes 23.maijā piespieda aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnai mainīt kursu un nolaisties Minskā, lai aizturētu Protaseviču. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas ceļoja kopā ar viņu.

"Es aicinu visas ES valstis un ASV palīdzēt mums atbrīvot Romānu un Sofiju, kā arī visus citus ieslodzītos," piketā Varšavā sacīja Protaseviča māte Natālija.

"Mēs vēlamies dzīvot brīvā valstī, valstī, kurā visiem ir tiesības paust savus uzskatus,"

piebilda Protaseviča tēvs Dmitrijs.

Līdzīga demonstrācija solidaritātei ar Baltkrieviju sestdien notika arī Berlīnē, un mazāki pikti notika desmitiem citu valstu, tostarp Ukrainā, Īrijā un Nīderlandē.

Sestdien apritēja gads kopš tika apcietināts Svjatlanas Cihanouskas vīrs, populārais blogeris Sergejs Cihanouskis, kuram tika liegts startēt vēlēšanās, kurās tad nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza autoritāro Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

Pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka. Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību un vairākiem simtiem protestu dalībnieku tika piespriesti bargi cietumsodi.

Varasiestādes arī vērsušās pret neatkarīgajiem medijiem, un vairākiem desmitiem žurnālistu jau piespriesti cietumsodi par protestu atspoguļošanu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu