Veiks septiņu vēsturisko aleju inventarizāciju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Maijā ir sākta vairāku aizsargājamo aleju inventarizācija, lai varētu noteikt, kādi apsaimniekošanas pasākumi tām nepieciešami, lai veicinātu to saglabāšanu un ainaviskās vērtības palielināšanu, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Tuvāko divu mēnešu laikā koku eksperti - arboristi, pētīs arī septiņas aizsargājamās alejas valsts ceļu tīklā.

Aboristi pētīs Jaunmoku aleju pie autoceļa Tukums-Jaunmokas (V1443) pie Jaunmokām, Blankenfeldes muižas aleju pie autoceļa Veczāmeļi-Blankenfelde (Saulītes)-Augstkalne (V1078), Elejas ozolu aleju pie autoceļa Rīga-Jelgava-Lietuvas robeža (A8), Popes muižas aleju pie Pievedceļš Popes estrādei (V1355), Kalētu liepu aleju pie autoceļa Bārta-Kalēti-Gramzda (V1218), Kalētu liepu aleju pie autoceļa Bārta-Kalēti-Gramzda (V1218), Raiskuma aleju pie autoceļa Cēsis-Raiskums-Auciems (V287) un Vecmoku kļavu aleju pie autoceļa Tukums-Lazdas (V1442).

LVC pauda, ka aleju inventarizācijas laikā visi alejas koki tiks marķēti ar numuru, fotografēti un sagatavota katra koka stāvokļa apraksts un nepieciešamie apsaimniekošanas pasākumi. Pēc inventarizācijas eksperti sagatavos ieteikumus nepieciešamajiem apsaimniekošanas pasākumiem un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) izsludinās iepirkumu faktiskajiem aleju apsaimniekošanas darbiem.

Uzņēmumā atklāja, ka šā gada sākumā sākta Kohēzijas fonda projekta "Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai īstenošana", kura mērķis ir veicināt Eiropas Savienības (ES) nozīmes biotopu un sugu dzīvotņu labvēlīga aizsardzības stāvokļa sasniegšanu 30 īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, radot piemērotus apstākļus ilgtspējīgai 20 ES biotopu un vismaz astoņu sugu dzīvotņu pastāvēšanai, kā arī veicināt 13 aizsargājamo aleju, kas vienlaikus ir ES sugu dzīvotnes, atbildīgu apsaimniekošanu.

Projektu līdz 2023.gadam realizē DAP sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži", LVC un vairāk nekā desmit pašvaldības, kā arī privāto zemju īpašnieki.

Aizsargājamo aleju atbildīgai apsaimniekošanai ir veltīta būtiska sadaļa projekta aktivitātēs. Latvijā kopumā ir 62 aizsargājamas koku alejas, kurām ir gan kultūrvēsturiska, gan ekoloģiska vērtība un daudzu aleju koku vecums pārsniedz 100 gadu. Kopumā projektā plānots sakārtot 13 aizsargājamās koku alejas, no kurām astoņas atrodas valsts ceļu tīklā. Papildus iepriekš minētajām septiņām alejām, projektā tiks sakopta arī valsts ceļu

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu