Audi A6 kļūst par lādējamo hibrīdu, brauc ātri un maksā daudz (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Audi A6 Avant plug-in hybrid
Audi A6 Avant plug-in hybrid Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Audi A6, sevišķi Avant izpildījumā, mūsu apziņā cieši savijies ar burtu kombināciju TDI - tātad dīzeli, jebkurā gadījumā iekšdedzes dzinēju. Taču pat tik klasiskam modelim jāmainās līdzi laikam. Par e-tronu A6 vēl nav kļuvis, toties par plug-in hibrīdu gan.

Audi, kurā spēkus apvienojis benzīna dzinējs un elektromotors, pilnā vārdā dēvējas 55 TFSI e quattro. Cipari liecina par nopietnām jaudas ambīcijām, tomēr iekšdedzes dzinējs nav liels.

MOTORS

Tātad Audi A6 hibrīda spēka iekārta uzbūvēta no parasta četrcilindru benzīna dzinēja. Jauda - 265 zirgspēki, tātad nekas tāds. Bet tālāk kļūst interesanti. Tā kā šis ir lādējamais hibrīds, tam ir lielāka baterija nekā pašuzlādes hibrīdam, un attiecīgi arī jaudīgāks elektromotors - virs 100 kilovatiem. Līdz ar to A6 e TFSI summārā jauda ir vai nu 299, vai, kā šajā gadījumā, - 367 zirgspēki. Tātad vairāk nekā Audi S6!

Kā pēdējā laikā ierasts, elektriskajai daļai ir atsevišķa dzesēšanas sistēma, ko drīkst atvērt tikai autorizētajā servisā. Izplešanās trauka vāciņam pat uzlikta plomba. Kopš šā gada sākuma e TFSI modeļu gaitas baterijas ietilpība palielināta līdz gandrīz 18 kilovatstundām. Līdz ar to teorētiskā elektriskā sniedzamība sasniegusi 91 kilometru. Ar šo Avant bez benzīna izdevies nobraukt 80.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

BAGĀŽNIEKS

Ja jau esam sākuši runāt par bateriju un lādēšanu, ieskatīsimies šeit. Baterijas dēļ bagāžnieks ir drusku mazāks un tam nav dubultās grīdas, bet - tāds A6 joprojām ir quattro un tikai quattro.

Hibrīds aprīkots ar quattro ultra pilnpiedziņu ar automātiski pieslēdzamu aizmugurējo asi. Degvielas taupīšanas nolūkā Audi to bieži izmanto krosoveros un Allroad modeļos, taču tā joprojām ir mehāniska, nevis elektriska. Elektromotors te ir tikai viens, un tas iebūvēts divsajūgu pārnesumkārbas korpusā.

Audi neskopojas ar kabeļiem. Somā bagāžniekā uzgājām veselu vadu kolekciju.

Raidījuma TV Auto ziņas vadītājs Normunds Avotiņš: "Ir kabelis uzlādei no sadzīves rozetes, plug in to vēl arvien drīkst darīt. Ja mājās ir trīsfāžu rozete, tad var nomainīt galus, un uzlāde būs ātrāka. Vēl ir tā saucamais IKEA vads, ar to mašīnu var uzlādēt publiskajos uzlādes punktos, kur nav sava kabeļa." 

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Audi A6 hibrīds konstruēts tā, lai no sarežģītās konstrukcijas gūtu gan maksimālu labumu, gan braukšanas prieku. Papildus ierastajiem Audi drive select režīmiem vēl ir elektrisko režīmu izvēle. Sākumā to bija trīs, bet reizē ar lielāku bateriju parādījās arī režīms piespiedu lādēšanai gaitā Charge. Benzīna dzinējs tad darbojas pastāvīgi, taču drīz vien var atkal pāriet uz hibrīda režīmu.

Normunds Avotiņš: "Tad vēl ir tāds lodziņš, kurā mēs varam redzēt, kā funkcionē automašīnas sistēmas. Tas ir interesanti tāpēc, ka šis Audi aprīkots ar tā saukto paredzošo hibrīdsistēmu." 

Kā tā darbojas, lieliski redzams Q5 hibrīda video. Izmantojot navigācijas iekārtu un asistentus, automašīna pazīst reljefu un ceļa konfigurāciju, tāpēc cenšas pēc iespējas izmantot nogāzes un pārlieku nešķiest degvielu, braucot kalnup.

A6 hibrīdam tas ir sevišķi svarīgi, jo automašīna sver tikpat, cik varenais Audi RS6, - virs divām tonnām.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Jā, A6 plagins nav nekāda pūciņa. Bet atcerēsimies, ka tam ir 367 zirgspēki - paātrinājums līdz 100 ir tikai 5,7 sekundes! Un tas ir tikai par pussekundi vairāk nekā dīzeļa S6." 

Normunds Avotiņš: "Ar patēriņu arī viss ir labi. Kamēr baterija ir pilna, benzīns vai nu netērējas vispār, vai mazāk par 2 litriem uz 100. Kad baterija ir tukša vai arī jūs to izlemjat lādēt gaitā, sanāk ap 7 litriem. Sarežģītos apstākļos, piemēram, ziemā, pieņemu, ka ne vairāk par 10."

Tiklīdz baterijā parādās kaut nedaudz strāvas, vidējais patēriņš krītas acu priekšā. Jāņem vērā, ka hibrīdam ir mazāka tvertne - 52 litri pret 63 standarta A6.

CENA UN SALONS

Automašīnas kosmiskais salons raisa pamatota bažas par tā cenu. Ja mēs brauktu ar 50 eTFSI, tas būtu lētāks par A6 sešcilindru modeļiem. Bet šis ir topa modelis jeb 55 eTFSI un jau startā maksā 72 800.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Par to Audi jau bāzes aprīkojumā ielicis daudz ko tādu, par ko citiem A6 jāpiemaksā, piemēram, matricu gaismas, S line aprīkojumu, Alcantara krēslus, 19 collu diskus, sarkanus bremžu suportus un tā tālāk.

Normunds Avotiņš: "Godīgi sakot, sen nebiju braucis ar jaunu Audi, kam ir tik īss papildaprīkojuma saraksts. Nedzirdēts dāsnums no četriem riņķiem, kas prasa naudu par jebko! Kā jau bieži gadās automašīnām ar diviem dažādiem motoriem, arī Audi manipulē ar skaitļiem, faktiem un arī ar mums pašiem. Tomēr ideja pievilināt cilvēkus hibrīdiem, piešķirot tiem lielāku jaudu, ir nostrādājusi. Šogad vien Latvijā un Lietuvā pārdoti 80 uzlādējamie Audi hibrīdi, kas ir absolūts visu laiku rekords."

VERDIKTS

Man, protams, ir aizdomas, ka tos pircējus aizrāva ne jau četras reizes mazāki CO2 izmeši nekā S6, bet par 18 zirgspēkiem lielāka jauda. Kā teica renesanses filosofs Makjavelli, mērķis attaisno līdzekļus, un man tiešām nav iebildumu pret daļējas elektromobilitātes īstenojumu automašīnā, ko daži sauc par labāko universāli Vakareiropā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Audi A6 Avant Sport 2.0TFSI e quattro

+ liela summārā jauda

+ mērens reālais patēriņš

+ plašs standartaprīkojums

- palielināts svars

- samazināta degvielas tvertne

- lieljaudas versijā dārgs

Dzinējs: 1984 ccm, R4 turbo PHEV

Jauda: 265 ZS*

Paātrinājums: 5,7

Patēriņš: 1,6

CO2: 37

Cena: 73 791**

*) sistēmas jauda 367 ZS

**) testa auto cena

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu