Dānijas raidsabiedrība: ASV izspiegojušas Eiropas politiķus, izmantojot sadarbību ar Dāniju (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: REUTERS/Annegret Hilse/Pool/File Photo

ASV no 2012. līdz 2014.gadam izspiegojušas vairākus augstus Eiropas politiķus, arī Vācijas kancleri Angelu Merkeli, izmantojot sadarbību ar Dāniju, svētdien ziņoja Dānijas sabiedriskā raidsabiedrība DR.

ASV Nacionālā Drošības pārvalde (NSA) pārtvērusi Dānijas interneta kabeļu informāciju, lai izspiegotu vadošos politiķus, arī Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Francijas augstas amatpersonas.

NSA izmantojusi sadarbību, kas tai izlūkošanas jomā bijusi ar Dānijas militāro izlūkdienestu FE.

Aizsardzības ministre Trīne Bramsena par izspiegošanu informēta 2020.gada augustā.

"Tuvu sabiedroto sistemātiska izspiegošana ir nepieņemama," ministre sacīja DR.

Nav skaidrs, vai Dānija devusi atļauju ASV izmantot tās uzraudzības sistēmu, lai izspiegotu kaimiņus.

NSA izspiegoto amatpersonu vidū ir Merkele, toreizējais Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers un opozīcijas sociāldemokrātu līderis Pērs Šteinbriks.

NSA varēja piekļūt mobilo tālruņu īsziņām, telefona sarunām un interneta plūsmai, arī meklēšanas darbībām, tērzētavām un ziņojumapmaiņai, vēsta DR.

Spiegošana detalizēti izklāstīta FE darba grupas slepenā, iekšējā ziņojumā ar nosaukumu "Operation Dunhammer", un tas iesniegts FE vadībai 2015.gada maijā.

Kā norādīja DR, informāciju tā saņēmusi no deviņiem dažādiem avotiem, kam bijusi piekļuve slepenajai FE informācijai. Šo avotu sniegtās liecības neatkarīgi apstiprinājuši vēl vairāki citi avoti.

Šie procesi notikuši vienlaikus ar vērienīgajām ASV izspiegošanas programmām, par kurām 2013.gadā pavēstīja bijušais NSA līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kā arī pēc tam.

2020.gada novembrī DR vēstīja, ka ASV izmantojušas Dānijas kabeļus, lai no 2012. līdz 2015.gadam izspiegotu Dānijas un Eiropas aizsardzības industrijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu