Asaru ieleja - vieta, kur krita tūkstošiem vīru un 2000 tanku (6)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu nodaļas redaktore
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums, Wikipedia, Israel Defense Forces. Kolāža: TVNET

1967. gada Sešu dienu karā Izraēla uzveica arābu kaimiņvalstu karaspēkus un okupēja teritorijas, kuras mūsdienās joprojām atrodas konfliktu  krustugunīs, - Gazas joslu, Rietumkrastu un Golānas augstienes. Šā kara zaudētāji 1973. gadā deva Izraēlai viltīgu un negaidītu prettriecienu laikā, kad ebreji svinēja jūdaisma lielākos svētkus Jomkipuru, bet musulmaņi ievēroja svēto mēnesi Ramadānu.

Jomkipura karš, kura notikumi dramatizēti "LMT Viedtelevīzijā" skatāmajā izraēliešu seriālā "Valley of Tears" ("Asaru ieleja"), sākās ar vienu no taktiski interesantākajiem uzbrukumiem konfliktu vēsturē, izmantojot brīdi, kad pretinieka uzmanība ir iemidzināta.

Ēģiptes prezidents Anvars Sadats uzskatīja, ka bez miera ar Izraēlu nebūs miera Tuvajos Austrumos. Viņš vēlējās normalizēt attiecības ar Izraēlu, taču pamatoti bažījās, ka pēc nesenās arābu valstu sakāves Sešu dienu karā Izraēla izvirzīs priekšnoteikumus, kas ekonomiski novārdzinātajai Ēģiptei nebūs izdevīgi. Tāpēc Sadats apvienoja spēkus ar Sīriju un 1973. gada 6. oktobrī, kad ebreji atzīmēja gada vissvētāko dienu Jomkipuru, uzbruka Izraēlai. Viņš cerēja, ka pat tad, ja Ēģiptes un Sīrijas spēki atkal zaudēs (sešu dienu karā Izraēla nogalināja ap 20 000 arābu karavīru, bet pati zaudēja tikai ap 1000 vīru), tas tomēr liks Izraēlai saprast - bez miera procesa iztikt nav iespējams.

Uzbrukums sākās Jomkipura jeb Salabšanas svētku dienā. Tā ir vissvētākā diena visā ebreju kalendārā, tāpēc daudzi izraēliešu karavīri bija devušies mājās svētkus pavadīt ar ģimeni. Tobrīd Izraēla bija vismazāk aizsargāta, turklāt arābu valstu uzbrukums Ramadāna laikā bija negaidīts. Izmantojot šo brīdi, Ēģiptes karavīri šķērsoja Suecas kanālu un viegli tika pāri pēc Sešu dienu kara novilktajai robežai Sīnāja pussalā, kamēr sīrieši atspieda Izraēlas spēkus Golānas augstienēs.

Asaru ielejas kauja Jomkipura karā
Asaru ielejas kauja Jomkipura karā Foto: Wikimedia Commons / IDF photo archives

Pārsteiguma moments ļāva arābu spēkiem demonstrēt pārspēku pirmajās trīs Jomkipura kara dienās, taču pēc tam Izraēlai atkal izdevās mobilizēt savus spēkus un galu galā uzveikt pretiniekus. Kara pirmajās trīs dienās Golānas augstienēs norisinājās saspringta tanku kauja - neskatoties uz Sīrijas ievērojamo pārspēku (sīriešiem bija apmēram piecreiz vairāk tanku un kaujas transportlīdzekļu), izraēliešiem izdevās noturēt savas pozīcijas. Sīrieši atkāpās ceturtajā dienā, kad Izraēlas bruņotie spēki bija uz izsīkuma robežas. Kaujas vieta iemantoja nosaukumu Asaru ieleja.

Dokumentālā raidījuma "Greatest Tank Battles" sērija par Asaru ielejas kauju Jomkipura karā

Kopumā Jomkipuras karš ilga nepilnas trīs nedēļas un, pēc dažādām aplēsēm, prasīja no 8000 līdz 18 000 dzīvību. Tika iznīcināti vairāk nekā 2000 tanki. Taču vēlākajos gados karš noveda pie Kempdeividas vienošanās noslēgšanas, kam sekoja miera līgums starp Ēģipti un Izraēlu. Tas gan neatnesa mieru Tuvajos Austrumos, kur vēsturiskās okupācijas joprojām turpina izraisīt konfliktus.

"Valley of Tears" tiek uzskatīts par dārgāko seriālu, kāds jebkad uzņemts Izraēlā. Katra sērija izmaksājusi apmēram miljonu dolāru.

Īpaši ieguldīts iespaidīgajās kaujas ainās, kā arī scenārijā - no mākslinieciskā viedokļa tā veidošanā tika iesaistīti valsts talantīgākie rakstnieki, kamēr producenti apguva armijas ikdienas smalkākās tehniskās nianses. Rezultāts ir seriāls, kurā spilgti attēlota kara realitāte, bet tajā pašā laikā nav aizmirsts par cilvēcīgajām attiecībām tās fonā.

Seriāls uzņemts turpat, kur risinājās vēsturiskie notikumi, - Golānas augstienēs. Drošības apsvērumu dēļ filmēšanu uz vairāk nekā trim nedēļām nācās pārtraukt, jo 2019.gada vasarā kaujas, kas tobrīd norisinājās Sīrijas pusē, sāka pietuvoties robežai.

Grūtības radīja arī filmēšanai nepieciešamās militārās tehnikas, tai skaitā tanku sagādāšana. Filmas veidotāji mēģinājuši ievest tos no ASV, kur, kā jokojis producents un scenāriju autors Rons Lešems, "cilvēki tankus nereti tur savas mājas pagalmā un pārdod ar sludinājumu starpniecību", taču nekas no tā neesot sanācis. Tā vietā nācās atjaunot vēsturiskos tankus, kas Izraēlā saglabājušies no 1973.gada kaujām.

Neskatoties uz to, ka seriāls uzņemts Izraēlā, tas nevairās atspoguļot dažādo attieksmi pret kariem, okupācijām un diskrimināciju Izraēlas sabiedrībā. 

Kaut arī seriāla tapšana prasīja desmit gadus un tas iznāca 2020.gadā - pirms jaunākās eskalācijas starp Izraēlu un Gazas joslu -, tas dod uzskatāmu priekšstatu par vienu no epizodēm Tuvo Austrumu konfliktiem pārpilnajā vēsturē, kas turpina ģenerēt arvien jaunus vardarbības uzliesmojumus šķietami bez atrisinājuma.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu