Uzdodoties par "Citadeles bankas" darbinieku, izkrāpj vismaz 16 000 eiro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Pressmaster/Shutterstock

Šā gada aprīlī Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas aizdomās par krāpšanām aizturēja kādu vīrieti, kurš bija uzdevies par AS „Citadele banka“ darbinieku un, izmantojot ierīces balss izmainīšanai un maskēšanai, izkrāpis vismaz 16 000 eiro, TVNET uzzināja policijā.

Kratīšanu laikā policisti atsavināja gan lielu daudzumu priekšapmaksas SIM karšu, gan ierīces balss izmainīšanai. Viltvārdis bija solījis darbu bankā, darba iegūšanai izdomājot dažādus priekšnosacījumus un tādējādi izvilinot bankas kontu piekļuves datus.

Krāpniecisko darbību rezultātā iedzīvotājiem tika nodarīti mantiskie zaudējumi kopumā vairāk nekā 16 000 eiro apmērā.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana. Aizdomās turētajam vīrietim ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļā (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa) tiek izmeklēts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā, 193.1. panta pirmajā un otrajā daļā paredzētām noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmēm.

Kriminālprocess tika sākts pagājušā gada augustā, kad iedzīvotāji saņēma telefona zvanus no personas, kura uzdevās par AS “Citadele banka” darbinieku, mēģināja iegūt no AS “Citadele banka” klientiem tādus datus, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekļus un finanšu instrumentus.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka līdzīgi krāpnieciski zvani tika veikti no dažādiem tālruņu numuriem, izmantojot anonīmas priekšapmaksas SIM kartes. Un šo krāpniecisko zvanu rezultātā fiziskām un juridiskām personām tika nodarīti mantiskie zaudējumi vismaz 16 441,92 eiro apmērā.

Kā darbojās krāpnieks?

  • Interneta vietnēs ss.lv, www.reklama.lv un www.mm.lv, sameklēja sludinājumus par darba meklēšanu vai aizdevuma nepieciešamību.
  • Uzdodoties par AS “Citadele banka” darbinieku, zvanīja un piedāvāja darbu bankā, izvirzot dažādus priekšnosacījumus. Piemēram, lūdza sniegt internetbankas datus, atvērt kontu, veikt pārskaitījumu par it kā konta aktivizēšanu, ielādēt failus, kas ieraksta klientu datus u.tml.
  • Pēc tam no personām tika izvilināti piekļuves dati bankas kontiem un nolaupīti kontos esošie finanšu līdzekļi, un/vai izmantojot piekļuves datus bankas kontiem, noformēti kredīti, kas vēlāk tika nolaupīti.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa veica virkni operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību, lai noskaidrotu un aizturētu krāpnieku. Tā rezultātā šā gada aprīlī par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēta viena persona.

Kratīšanas laikā personas dzīvesvietā tika izņemti vairāki mobilie tālruņi, viedtālruņi, interneta rūteri un liels daudzums priekšapmaksas SIM karšu, kā arī ierīces balss izmainīšanai un maskēšanai.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka persona šādus noziedzīgus nodarījumus izdarījusi kopš 2020. gada aprīļa un iegūtais pierādījumu kopums deva pamatu atzīt personu par aizdomās turēto un pārtraukt noziedzīgo nodarījumu. Personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Izmeklēšana kriminālprocesā šobrīd turpinās.

Valsts policija atgādina, ka krāpnieki uzdarbojas viļņveidīgi un izmanto dažādas metodes, tāpēc jābūt piesardzīgiem, komunicējot pa telefonu ar svešiem cilvēkiem.

Ja zvanītāja numurs nav pazīstams, tad sarunas laikā esiet piesardzīgi un neizpaudiet savus personas datus, tas varētu būt krāpnieku mēģinājums sazināties ar jums.

Tālruņa saruna, kuras laikā uz jums izdara spiedienu – telefonkrāpnieki steidzina un izmanto jūsu vājās vietas, lai mudinātu jūs pieņemt ātrus, nepārdomātus lēmumus, tādā gadījumā pārtrauciet sarunu, ja neesat pārliecināts, vai zvanītājs ir tas, par ko uzdodas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu