Lietuvas ministre vēršas pie ES komisāres ar ideju nerīkot starptautiskas sporta sacensības autokrātiskās valstīs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs
Eiropas Savienības karogs Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Lietuvas izglītības, zinātnes un sporta ministre pirmdien vērsusies pie Eiropas Savienības inovāciju, pētniecības, kultūras, izglītības un jauniešu lietu komisāres Marijas Gabrielas, kas atbildīga arī par sporta jomu, aicinot pievērst Eiropas Komisijas uzmanību tam, ka starptautiski sporta pasākumi nedrīkstētu notikt valstīs, kuras neturas pie demokrātijas vērtībām un pārkāpj cilvēktiesības.

Vēstule nosūtīta, reaģējot uz Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu Minskā, ko nosodījusi Eiropadome, pieņemot lēmumu noteikt Baltkrievijai stingras ekonomiskās sankcijas.

"Sankciju ieviešanai un citiem pasākumiem ir vajadzīgs laiks un rūpīga sagatavošanās, bet dažus soļus iespējams spert jau tagad,"

teikts ministres vēstulē. "Viens piemērs varētu būt EK un Jūsu ieteikums starptautiskajām sporta federācijām un to organizācijām apturēt visus plānotos starptautiskos sporta pasākumus Baltkrievijā, kamēr šī valsts nekļūs demokrātiska un nebūs nodrošinātas sportistu tiesības sacensties mierīgā un drošā vidē."

"Sports nav tikai sports. Autokrātiskos režīmos - un Eiropas Savienībā tagad vienprātīgi atzīst, ka Baltkrievijā darbojas tieši tāds režīms, - sports ir varas instruments, veids, kā leģitimēt režīmu starptautiskajā sabiedrībā. Sporta sasniegumi vieno cilvēkus visā pasaulē, bet vienlaikus arī paver iespēju diktatoriem iegūt politisko uzticēšanos savas tautas acīs."

Kā uzsver Šugždiniene, starptautiskajām organizācijām būtu jāatbalsta godprātīgu politiku un godīgu sportu.

Pakļaujoties sponsoru spiedienam, janvārī Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) nolēma visas Baltkrievijā paredzētās pasaules čempionāta spēles pārcelt uz Latviju.

Eiropas Riteņbraukšanas savienība (UEC) pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka tiek atcelts jūnijā Minskā paredzētais Eiropas čempionāts treka riteņbraukšanā.

Jau ziņots, ka interesi par tā rīkošanu izrādījusi Lietuva. Premjerministre Ingrīda Šimonīte un Lietuvas Riteņbraukšanas sporta federācija ierosinājušas šo pasākumu rīkot Panevēžā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu