"Manhetenas projekts" – viens no graujošākajiem eksperimentiem cilvēces vēsturē (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Seriāla centrā ir Frenks Vinters, kuru atveido aktieris Džons Bendžamins Hikijs
Seriāla centrā ir Frenks Vinters, kuru atveido aktieris Džons Bendžamins Hikijs Foto: publicitātes

1943. gadā ASV valdības izveidota zinātnieku grupa kopā ar ģimenēm devās uz izolēto Losalamosas pilsētiņu Ņūmeksikas tuksnesī, lai sākt īpaši slepenu eksperimentu ar nosaukumu "Manhetenas projekts”. Tā mērķis bija izveidot pirmo atombumbu, kas vēlāk kļuva par globāli nāvējošu ieroci. 

Šobrīd "LMT Viedtelevīzijā" ir skatāma seriāla "Manhetena" pirmā sezona, kura ir radīta, iedvesmojoties no vēsturiskajiem notikumiem. 

Lai gan sižeta līnijā atveidoti arī daži reālie prototipi, seriāls ir tā autoru interpretācija par senajiem notikumiem riskantā uzdevuma izstrādes gaitā.

Manhetenas projekta laikā tika radīti pirmie kodolieroči, kuru sākotnējais izmēģinājums tika veikts 1945. gada 16. jūlijā. Lai gan seriālā ir iekļauti atsevišķi vēsturiskie personāži, kuriem bija izšķiroša loma šā plāna realizācijā, piemēram, vadošais zinātnieks Roberts Openheimers (Robert Oppenheimer), "Manhetena" nav veidota ar nodomu atklāt skatītājiem vēsturiski precīzus faktus par atombumbas tapšanu.

Aktrise Olīvija Viljamsa (Olivia Williams) seriālā "Manhetena"
Aktrise Olīvija Viljamsa (Olivia Williams) seriālā "Manhetena" Foto: publicitātes

Seriāla centrā ir Frenks Vinters, kuru atveido aktieris Džons Bendžamins Hikijs (John Benjamin Hickey). Hikija atveidotais tēls ir kaprīzs zinātnieks, kas apsēsts ar domu par apokalipsi, kurā aizies bojā milzīgs skaits cilvēku. Frenks kopā ar citiem zinātniekiem pamazām izstrādā atombumbu, nezinot, ka šis kodolierocis vēlāk tiks izmantots Japānas pilsētu bombardēšanā. Daudzajiem zinātniekiem līdzi uz Losalamosu devās arī viņu sievas un bērni. Viņi nemaz nenojauta, kādu darbu projekta ietvaros patiesībā veic ģimenes galvas. Kamēr vīrieši strādāja laboratorijā, ģimenes aizvadīja it kā normālu ikdienas dzīvi, neraugoties uz to, ka tā bija pilnībā slepena un pamest pilsētiņu bez īpašas vajadzības bija aizliegts.

“Manhetena” ir stāsts par draudzību, tuvību un saspringtām attiecībām kara aizsegā, kura laikā tiek pārbaudīta arī ģimeņu noturība, dzīvojot izolēti no ārpasaules un slēpjot baisākos atklājumus par notiekošo laboratorijā pat no pašiem tuvākajiem cilvēkiem.

Video: Ieskats seriāla tapšanā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu