Trīs filmas par hokeju, kas noteikti jānoskatās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dzimuši hokejam"
"Dzimuši hokejam" Foto: No Sandija Semjonova personīgā arhīva

Lai pagarinātu hokeja svētkus arī pēc diemžēl Latvijas izlasei ne tik sekmīgā čempionāta izskaņas, iesākām ērti iesēsties mājas dīvānā, vēlams pie liela televizora ekrāna, un nobaudīt dažas filmas, kas padziļināti pēta šā aizraujošā sporta veida vēsturi, tā radītās kaislības un emocijas.

Lai izbaudītu nianses, un galu galā, uz ledus labi saskatītu mazo, melno ripu, iesakām izvēlēties kādu no jaunās paaudzes televizoriem ar augstu izšķirtspēju. Attēla kvalitāte ir izšķirīga hokeja kontekstā, ne velti glezniecības klasiķa Ausekļa Baušķenieka (1910–2007) slavenā glezna "Hokejs" ar ģimeni, kas pielipusi pie padomju laiku televizora ekrāna, precīzi ilustrē laikmetu, kad, lai saskatītu ripu un atšķirtu spēlētāju numurus, bija jāsēž pavisam tuvu pie ekrāna. Tie laiki ir pagājuši!

Auseklis Baušķenieks "Hokejs". 1976. audekls/eļļa. LNMM kolekcija.  
Auseklis Baušķenieks "Hokejs". 1976. audekls/eļļa. LNMM kolekcija.  Foto: publicitātes/Normunds Brasliņš

"Lāču pilsēta"

Viens no pēdējo gadu interesantākajiem kino darbiem par hokeja tēmu ir zviedru radītais seriāls "Lāču pilsēta" (Beartown). Piecu sēriju drāmas seriāls vēsta gan par cerībām, kas apvieno mazas pilsētiņas iedzīvotāju kopienu, gan par noslēpumiem, kas to grauj, un drosmi, kas nepieciešama, lai viens indivīds spētu aizstāvēt savu viedokli pat tad, kad visi mazās pilsētiņas iedzīvotāji ir pret viņu. 

Tā kā Zviedrijas mazpilsētas junioru hokeja izlasei ir iespējas uzvarēt valsts čempionāta pusfinālā, vietējo iedzīvotāju sen nepiepildītie sapņi tagad gulstas uz dažu pusaudžu pleciem. Šī smagā nasta un tās radītais stress kļūst par katalizatoru neiedomājamam noziegumam, kas traumē jaunu meiteni un satricina visu pilsētu. Smagais noziegums pārbauda gan ģimeņu, gan pilsētiņas iedzīvotāju savstarpējo uzticību, padarot ikvienu par tiesnesi. Kā jau mazās pilsētiņās un ciešās kopienās, katram prātā jau ir radies kāds priekšstats, kā baismīgie notikumi ir norisinājušies.

Foto: Seriāls par hokeju "Lāču pilsēta".

Seriāla sižets balstīts dižpārdokļa romānā ar tādu pašu nosaukumu. To sarakstījis zviedru autors Frederiks Bekmens (Fredrik Backman). Seriāla režisors ir Pīters Grēnlunds (Peter Grönlund), scenārija autori ir Anderss Veidemans (Anders Weidemann), kurš ir arī scenārija autors Emmy balvai nominētajam zviedru seriālam "30 karstuma grādi februārī" (30 Degrees in February), Antonija Pīka (Antonia Pyk) un Linna Gotfridsone (Linn Gottfridsson).

Galvenajās lomās aktieri Olivers Dufakers (Oliver Dufåker), Oto Falgrens (Otto Falhgren), Miriama Ingrida (Miriam Ingrid) un citi.

Seriāla reklāmas rullītis.

"Dzimuši hokejam"

Sandija Semjonova dokumentālā filma ir stāsts par emocijām, ko sniedz hokejs, Latvijas hokeja aizkulisēm un vietu pasaules hokeja kartē, par to, kā jaunie puikas kļūst par hokejistiem.

"Nav vienas receptes vai formulas kā izaudzināt hokejistu. Mēs skatījāmies dažādas pieredzes pasaulē. Mani novērojumi rāda, ka visi mūsu vadošie spēlētāji, kuri spēlē NHL, viņi 14, 15 gadu vecumā aizbraukuši prom no Latvijas. Tas nozīmē, ka junioru līmenī mums rodas milzīgas problēmas," par filmu teicis Semjonovs. "Braucām uz Somiju, Šveici, Kanādu un skatījāmies, kāda ir jauniešu hokeja sistēmas atšķirība ar Latviju un ko mēs varam aizgūt."

Semjonovs filmu uzņēmis divu gadu laikā. Tā ir nedaudz vairāk nekā stundu gara. 

Filmā redzami kadri, kuros Semjonovs viesojas pie Girgensona, Bļugera, Elvja Merzļikina un citiem šā brīža Latvijas labākajiem hokejistiem.

Foto: Publicitātes foto

Filmas reklāmas rullītis.

"Mystery, Alaska"

1999. gadā uz lielā ekrāna iznāca režisora Džeja Rouča filma "Mystery, Alaska" - stāsts par kādu izdomātu pilsētiņu un tās ārkārtīgi lielo mīlestību pret hokeju. Hokeja spēles tur parasti notika svētdienās uz vietējā sasalušā dīķa ledus.

Galvenajā lomā "Gladiatora" zvaigzne - austrāliešu aktieris Rasels Krovs, kurš atveido pilsētas šerifu Džonu Bību. Viņa vadītā vietējā hokeja komanda nolēmusi mest izaicinājumu NHL komandai Ņujorkas "Rangers". Tā ir Dāvida un Goliāta cīņa. 

Rasels Krovs filmā "Mystery, Alaska"
Rasels Krovs filmā "Mystery, Alaska" Foto: Ekrānuzņēmums

Filma nav stāsts tikai par hokeju - tur ir attiecības, cerības, konflikti, bet, protams, lentes kulminācija ir lielā spēle pret "Rangers".

Filmas reklāmas rullītis.

Materiāls tapis sadarbībā ar Samsung.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu