Valsts policijai izdevies noskaidrot, no kurienes Daugavpils mežos atvestas mucas ar bīstamajām vielām (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts vides dienests

Aizvadītajā nedēļā Daugavpils novada mežos atrastās mucas ar bīstamām ķīmiskām vielām turp aizvestas no likvidētas ražotnes Daugavpilī, informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte.

Policijai sadarbībā ar Valsts vides dienestu (VVD), AS "Latvijas valsts meži" (LVM), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un VAS "Latvijas dzelzceļš" plašu operatīvo pasākumu rezultātā izdevies noskaidrot iespējamās vainīgās personas un novērst plaša mēroga vides piesārņojumu.

Reaģējot uz informāciju par mežā atrastajām mucām ar nezināmu vielu, sākotnēji Daugavpils novada Līksnas pagastā aizturēts iespējamais pārkāpējs, kura automašīnā arī atradās mucas ar nezināmas izcelsmes vielām. Noskaidrots, ka persona veic nelikumīgu atkritumu pārvadāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Pēc tam, veicot izmeklēšanas pasākumus, tika aizturēts 1977.gadā dzimis vīrietis, kura nekustamajā īpašumā Daugavpilī tika konstatētas līdzīga veida mucas ar ķīmiskām vielām. Policijas rīcībā ir informācija, ka ēkā atradās ražošanas uzņēmums, kas pēc likvidācijas nonāca aizturētā īpašumā. Viņš, lai atbrīvotos no ķīmiskajām vielām, bija vienojies ar otru vīrieti par atkritumu izvešanu.

Kopumā Līksnas mežos un no bijušās rūpnīcas izņemti 7218 litri bīstamu ķīmisku vielu.

Kursīte skaidroja, ka LVM nodarīts mantisks zaudējums, kas pašlaik aplēsts teju 2000 eiro apmērā. Pašlaik tiek aprēķināts arī mantiskais zaudējums par bīstamo atkritumu savākšanu, transportēšanu, utilizāciju un glabāšanu, kā arī notikuma vietas sakopšanu un rekultivācijas darbu veikšanu.

Policija turpina izmeklēšanu, lai noteiktu precīzu izņemto vielu daudzumu un sastāvu nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes.

Abiem vīriešiem draud kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 102.panta 2.daļu par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Par šādu likuma pārkāpumu ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka Daugavpilī un Daugavpils novadā pagājušajā nedēļā atrastas mucas ar nezināmas izcelsmes vielām. Vienā gadījumā bija izveidojusies arī noplūde astoņu kvadrātmetru platībā.

Par atradumiem informēta policija un VVD. Atbildīgie dienesti nodrošinājuši mucu savākšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu