Ilgi gaidīts lēmums: Kubas valdība atļauj darboties maziem un vidējiem uzņēmumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Komunistiskās Kubas valdība atļāvusi vairākos ekonomikas sektoros sāk darboties maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas ir ilgi gaidīts lēmums privātajā sektorā.

Lēmumu principā pieņēmusi Kubas ministru padome, kas ir valsts augstākais izpildvaras orgāns, bet tas vēl jāiestrādā likumā, vēsta Kubas valdošās Komunistiskās partijas oficiālais laikraksts "Granma".

Lai dotu stimulu ekonomikai un radītu jaunas darbavietas, Kuba šogad atļāva privāto uzņēmējdarbību, bet tikai individuāliem uzņēmējiem, nevis uzņēmumiem.

Kubā privātajā sektorā nodarbināti aptuveni 600 000 cilvēku jeb 13% no darbaspēka. Lielākā daļa strādā viesnīcās, restorānos, transporta un tūrisma nozarēs.

Miljoniem cilvēku strādā valdībai, bet precīzs skaits nav zināms.

Kuba sāka palēnām atvērties privātajam kapitālam pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, bet plašāk tas notiek kopš 2010.gada. Tam sekoja attiecību uzlabošanās ar ASV prezidenta Baraka Obamas laikā. Taču pašreiz valsts piedzīvo smagāko ekonomisko krīzi pēdējos 30 gados. Situāciju vēl vairāk pasliktinājušas sankcijas, ko Kubai piemēroja ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, un pandēmija, kas iedragājusi Kubai būtisko tūrisma sektoru.

"Ar šo lēmumu mēs apstiprinām veidu, kā organizēt ekonomikas spēlētājus, nevis tikai vienkārši atzīstam daļu no tiem," laikraksts "Granma" trešdien citēja Kubas prezidenta Migela Diasa-Kanela sacīto.

Premjerministrs Manuels Marero piebildis, ka privātā sektora aktivitāšu paplašināšana nenovedīs pie privatizācijas procesa, jo ir robežas, ko nedrīkst pārkāpt.

Maziem un vidējiem uzņēmumiem arī turpmāk vairākas jomas būs slēgtas, piemēram, datorprogrammas, grāmatvedība, tulkošana, veterināru un dizaineru darbības jomas, atklāja premjers.

ASV un Kubas Tirdzniecības un ekonomikas padomes prezidents Džons Kavuličs atzinis, ka Kubas lēmums paplašina ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas iespējas atļaut privātpersonām un uzņēmumiem ASV investēt un izsniegt aizdevumus Kubas privātajam sektoram.

Kubas valdība ir pieņēmusi nozīmīgu lēmumu, kas var no jauna iedegt ASV uzņēmumos interesi par Kubu, norādījis Kavuličs.

Reformas iezīmē lielas ideoloģiskās izmaiņas valstī, kur valdība un ar to saistītie uzņēmumi kopš 1961.gada monopolizējuši lielāko daļu ekonomikas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu