Norvēģijas premjere: ASV beidza izspiegot sabiedrotos 2014.gadā

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Norvēģijas premjerministre Erna Solberga.
Norvēģijas premjerministre Erna Solberga. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/via REUTERS/File Photo

ASV apliecinājušas, ka 2014.gadā pārtrauca izspiegot sabiedroto valstu valdības, paziņojusi Norvēģijas premjerministre Erna Solberga.

Starptautisku skandālu izraisīja Dānijas sabiedriskās raidorganizācijas DR publiskotā informācija, ka ASV no 2012. līdz 2014.gadam izspiegojušas vairākus augstus Eiropas politiķus, arī Vācijas kancleri Angelu Merkeli, izmantojot sadarbību ar Dāniju.

Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons pieprasījuši paskaidrojumus no ASV un Dānijas.

"Priecājos, ka amerikāņi skaidri pauduši, ka 2014.gadā mainīja savu rīcību attiecībā uz sabiedroto novērošanu un ka sadarbosies ar mums un pārējiem, lai saprastu, kas notika," ceturtdien sacīja Solberga.

DR ziņoja, ka ASV Nacionālā Drošības pārvalde (NSA) pārtvērusi Dānijas interneta kabeļu informāciju, lai izspiegotu vadošos politiķus, arī Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Francijas augstas amatpersonas.

NSA izmantojusi sadarbību, kas tai izlūkošanas jomā bijusi ar Dānijas militāro izlūkdienestu FE. NSA izspiegoto amatpersonu vidū ir Merkele, toreizējais Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers un opozīcijas sociāldemokrātu līderis Pērs Šteinbriks. Izspiegotas Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Norvēģijas un citu valstu amatpersonas.

NSA varēja piekļūt mobilo tālruņu īsziņām, telefona sarunām un interneta plūsmai, arī meklēšanas darbībām, tērzētavām un ziņojumapmaiņai, vēstīja DR.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu