Drošības dienests saņēmis ziņas par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu periodā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās.
Iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) priekšvēlēšanu periodā ir saņēmis informāciju par iespējamiem pārkāpumiem, kā arī dažāda veida nepilnībām pašvaldību vēlēšanu norisē.

Patlaban VDD pārbauda dienesta kompetencē esošos "signālus", tādēļ plašāki komentāri netiek sniegti. Dienestā gan norādīja, ka līdz šim neviens kriminālprocess par iespējamām nelikumībām pašvaldību vēlēšanās nav sākts.

VDD priekšvēlēšanu periodā ir ieguvis informāciju arī par pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu vēlēšanu norises nodrošināšanā iesaistīto institūciju kompetencē.

Šādos gadījumos VDD ir nodevis iegūto informāciju atbildīgajiem dienestiem tālākai tās izvērtēšanai. Lielākā daļa no šiem "signāliem" bija saistīti ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Savukārt par konstatētām organizatoriskām nepilnībām atsevišķos vēlēšanu iecirkņos VDD informēja attiecīgo iecirkņu komisijas un Centrālo vēlēšanu komisiju.

Jau ziņots, ka šī gada pašvaldību vēlēšanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nepieredzēti bieži pats saskatījis gadījumus un no iedzīvotājiem saņēmis informāciju par iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai.

KNAB patlaban sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus par iespējamu pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu.

Iespējamie pārkāpumi visbiežāk saistīti ar veidu, kādā pašvaldības pasniedz informāciju par pašvaldību un tās paveikto dažādos informācijas izplatīšanas kanālos, tostarp informatīvajos izdevumos, tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos, kā arī ar attālināto sēžu videotranslācijās.

Šodien un sestdien priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta. Pašvaldību vēlēšanas notiks sestdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu