Diplomāti: Rietumu valstis izvairīsies no Irānai kritiskas rezolūcijas pieņemšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Angela Merkele un Emanuels Makrons 2017. gadā.
Angela Merkele un Emanuels Makrons 2017. gadā. Foto: Frederic Legrand - COMEO/shutterstock.com

Lielbritānija, Francija, Vācija un ASV neuzstās uz rezolūciju pret Irānu Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) valdes sēdē nākamajā nedēļā, lai gan Teherāna nav paskaidrojusi urāna pēdas trīs objektos, piektdien ziņo diplomāti.

Irānai kritiska rezolūcija varētu saasināt attiecības starp Irānu un Rietumiem un apdraudēt sarunas par 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos, kas pašreiz norisinās Vīnē, kur bāzēta IAEA.

Aģentūras valdes pēdējā ceturkšņa sēdē trīs Eiropas valstis ar ASV atbalstu sagatavoja rezolūcijas projektu, kurā kritizēta Irāna, bet oficiāli neiesniedza to, lai dotu laiku diplomātijai. IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi bija paziņojis par jaunām sarunām, kuru mērķis bija iedvest jaunu dzīvību centieniem iegūt no Irānas paskaidrojumus par urāna pēdām, kas, domājams, ir saistītas ar Irānas kodolaktivitātēm vēl krietni pirms vienošanās, ko Irānas un pasaules lielvaras noslēdza 2015.gadā.

IAEA pirmdien paziņoja, ka šīs sarunas beigušās neveiksmīgi, kas savukārt izsaucis jautājumus, vai nenotiks atgriešanās pie idejas par rezolūciju. Tomēr pieci diplomāti ziņo, ka rezolūcijas nebūs, bet tikai atsevišķu valstu paziņojumi.

"Paziņojumiem jābūt spēcīgiem," sacīja viens diplomāts, kura valsts atbalstīja minēto rezolūciju pēdējā valdes sēdē. "Viņiem (Irānai) ir pienākumi un viņiem tie ir jāpilda."

Nav skaidrs, vai rezolūcija būtu saņēmusi nepieciešamo atbalstu pieņemšanai valdē, kas ir IAEA galvenais lēmuma pieņemšanas orgāns, kas tiekas biežāk nekā reizi gadā.

Irānas un pasaules lielvaru 2015.gadā noslēgtā vienošanas, kas ierobežo Irānas kodolprogrammu, ir uz sabrukuma robežas kopš bijušais ASV prezidents Donalds Tramps 2018.gadā nolēma, ka ASV no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

Pēc šī ASV soļa Irāna sāka atvirzīties no līguma saistību izpildes.

Vienošanās ietvaros Irāna cita starpā bija apņēmusies neražot urāna metālu.

Netiešās sarunas starp Irānu un ASV par atgriešanos pie kodolvienošanās nosacījumu ievērošanas plānots atsākt nākamajā nedēļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu