G7 valstis vienojas par globālo minimālo nodokli lielajām korporācijām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
G7 finanšu ministri Londonā
G7 finanšu ministri Londonā Foto: Reuters/ScanPix

Gadiem ilgi vadošās industriāli attīstītās valstis ir risinājušas sarunas par globālo minimālo nodokli lielajām korporācijām. Tagad vienošanās ir panākta G7 finanšu ministru sanāksmē Londonā.

Septiņas vadošās rūpnieciski attīstītās valstis (G7) ir vienojušās par pasaules nodokļu sistēmas reformu. Lielajām korporācijām tiek plānots minimālais nodoklis vismaz 15 procentu apmērā, kā arī jauns digitālais nodoklis, kas būs jāmaksā par digitālajiem pakalpojumiem. Tas izriet no G7 valstu finanšu ministru sestdienas sanāksmes noslēguma deklarācijas.

Šādas nodokļu reformas mērķis ir prasīt, lai starptautiskās korporācijas, piemēram, Apple vai Google, maksātu vairāk. Līdz šim uzņēmumu ienākuma nodokļi ir jāmaksā tikai uzņēmuma galvenajā mītnē, bet ne valstīs, kur korporācijas veido savus pārdošanas apjomus.

Rezultātā daudzi uzņēmumi pārcēla savu galveno mītni uz valstīm ar zemākiem uzņēmumu nodokļiem. Nodokļu reforma būs izdevīga daudzām jaunattīstības valstīm.

Lai iecere īstenotos, līgumam starp rūpnieciski attīstītajām valstīm būtu jāpastāv plašākā mērogā - piemēram, G20 lokā ar tādām ietekmīgākajām valstīm kā Ķīna, Indija un Brazīlija. Tādēļ, visticamāk, izšķiroša būs G20 sanāksme Venēcijā jūlijā.

Papildu ienākumi aptuveni 50 miljardu eiro apmērā

Jau daudzus gadus sarunās par globālo nodokļu reformu nebija nekādu panākumu. No tā labumu guva lielās korporācijas, piemēram, Google, Facebook un Amazon. Tajā pašā laikā šīs korporācijas ir arī lielākie ieguvēji no koronavīrusa krīzes. Aicinājumi uz taisnīgāku uzņēmumu aplikšanu ar nodokļiem pēdējā laikā ir kļuvuši skaļāki, it īpaši tāpēc, ka pandēmijas dēļ daudzu valstu parādi ir pieauguši.

Globālais minimālais nodoklis, par kuru tagad ir panākta vienošanās, daudzām valstīm varētu nodrošināt lielākus ieņēmumus. Pēc Eiropas Komisijas izveidotās ekspertu grupas aplēsēm, minimālā nodokļu likme 15 procentu apmērā nozīmētu papildu ienākumus aptuveni 50 miljardu eiro gadā visām 27 ES valstīm kopā. Ja nodokļa likme būtu 25 procenti, tie būtu 170 miljardi eiro visām ES valstīm kopā.

Sestdien G7 valstu finanšu ministri atrisināja pēdējās domstarpības Londonā - piemēram, jautājumā par to, kuriem uzņēmumiem būtu jāpiemēro minimālais nodoklis. Tas ietvēra arī precīzu minimālās nodokļu likmes summu; ASV bija ierosinājušas 15 procentus, kamēr Francija būtu vēlējusies noteikt augstāku nodokļa likmi.

Vienošanās par minimālo nodokli ir ļoti labas ziņas nodokļu taisnīgumam un solidaritātei, bet sliktas ziņas nodokļu paradīzēm visā pasaulē. Korporācijas vairs nevarēs izvairīties no nodokļu saistībām.

Lielbritānijas Valsts kases sekretārs un G7 vadītājs Riši Sunaks teica, ka pasaules nodokļu sistēma, kas lielā mērā aizsākās 1920. gados, ir steidzami jāpielāgo digitālajam laikmetam. Tas tagad var izdoties. Atsevišķu valstu digitālie nodokļi globālā risinājumā vairs nav nepieciešami.

Daudzi eksperti bažījas, ka gadījumā, ja sarunas starptautiskā līmenī neizdotos, būtu vēl lielāks dažādu valstu digitālo nodokļu haoss.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu