Kims Čenuns aizliedz džinsus, žargonu un ārvalstu filmas (9)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns Foto: REUTERS/Jorge Silva/Pool/File Photo. Shutterstock. Kolāža: TVNET

Ziemeļkorejā nesen ieviests stingrs aizliegums pret jebkādu ārvalstu kultūras ietekmi, ar vislielāko bardzību sodot ziemeļkorejiešus, kuri pieķerti ar ārvalstu filmām, apģērbu vai pat lietojot citu valodu žargonu, vēsta raidorganizācija BBC.

Jaunais likums vērsts pret "reakcionārām idejām", kā to raksturo Ziemeļkorejas režīms. Ziemeļkorejiešiem, pie kuriem tiks atrasts liels daudzums materiālu no Dienvidkorejas, ASV vai Japānas, draud nāvessods. Savukārt tie, kas pieķerti šādus materiālus patērējam, varētu saņemt līdz pat 15 gadus ilgu cietumsodu.

Neilgi pirms tam valsts medijos tika publicēta diktatora Kima Čenuna vēstule Jauniešu līgai, mudinot to apkarot "pretīgu, individuālistisku, antisociālistisku uzvedību" jaunu cilvēku vidū - izteicienus svešvalodās, modernus matu griezumus un apģērbu. Tos visus viņš raksturojis kā "bīstamas indes".

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā bāzētais portāls "Daily NK" ziņo, ka uz pāraudzināšanas nometni tikuši nosūtīti trīs pusaudži, kuri nogriezuši matus, lai līdzinātos saviem iemīļotajiem K-popa (korejiešu popmūzikas) izpildītājiem, un nogriezuši biksēm galus, lai tās būtu virs potītēm.

Analītiķi norāda, ka tādā veidā Kims cenšas apturēt ārvalstu informācijas ieplūšanu Ziemeļkorejā, kur dzīves apstākļi kļūst aizvien skarbāki. Tiek uzskatīts, ka pēc Ziemeļkorejas robežu pilnīgas aizvēršanas Covid-19 pandēmijas dēļ miljoniem iedzīvotāju cieš badu. Kims vēlas, lai valsts iedzīvotāji patērē valsts propagandu, nevis skatās filmas par grezno dzīvi otrpus robežai esošajā Seulā - vienā no Āzijas bagātākajām pilsētām.

Šī gada aprīlī Čenuns uzrunā valdošās partijas šūniņu sekretāriem atzina, ka situācija valstī esot sliktāka kā jebkad.

Vairākus mēnešus pirms tam Kims citā politiskā konferencē atzina, ka viņa plāns uzlabot ekonomiku nenes cerētos rezultātus.

Jaunā likuma teksts nonācis portāla "Daily NK" rīcībā. "Tajā teikts - ja strādnieks tiks pieķerts, sodīt varēs arī rūpnīcas vadītāju, bet, ja bērns ir problemātisks, tad sodīt varēs arī tā vecākus. Tā ir Ziemeļkorejas režīma atbalstītā abpusējās uzraudzīšanas sistēma, kas agresīvā formā iekļauta šajā likumā," raidorganizācijai BBC pastāstīja medija galvenais redaktors Lī Sans Jons.

Redaktors norāda, ka likuma mērķis ir "sagraut" jaunākās paaudzes pozitīvos iespaidus par Dienvidkoreju. "Citiem vārdiem, režīms secinājis, ka tad, ja sabiedrībā izplatīsies citu valstu kultūras, varētu veidoties idejas par pretošanos," viņš uzsvēra.

"Jo grūtāki laiki, jo stingrāki kļūst noteikumi, likumi un sodi," norāda Čhojs Čonhons, kurš pagājušogad aizbēga no Ziemeļkorejas. 

"No psiholoģiskā viedokļa, skatīties dienvidkorejiešu filmu ar pilnu vēderu - tā ir atpūta," viņš stāsta. "Taču, ja ēdiena nav un izdzīvot ir grūti, cilvēki kļūst neapmierināti."

Ziemeļkorejā gadiem ilgi galvenokārt no Ķīnas tiek ievestas un izplatītas ārvalstu filmas. Kimu dinastijas režīms 2002.gadā sāka cīņu ar filmu apriti. Čhojs apgalvo, ka apmēram puse darba nometnēs ieslodzīto jauniešu tur nonākuši par ārvalstu filmu skatīšanos.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu