LBA: ir nepieciešams ātrāk un skaidrāk pieņemt un izziņot lēmumus par ierobežojumu mīkstināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Ellyy/Shutterstock

Bāru un naktsdzīves industrija pārcietusi vienu no smagākajām ziemām industrijas vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas, atzina Latvijas Bāru asociācijas (LBA) valdes loceklis Oskars Ikstens.

Viņš skaidroja, ka LBA ir parakstījusi memorandu par sociāli atbildīgu un epidemioloģiski drošu uzņēmējdarbību, un apliecina, ka nozares iestādēs spēj nodrošināt kontrolētu vidi, regulēt cilvēku skaitu un pielietot citus drošības līdzekļus. Tomēr pašreizējie epidemioloģiskie noteiktumi neparedz iespēju atsākt bāru un naktsklubu darbību.

"Vien ļaujiet mums strādāt,"

uzsvēra asociācijas valdes loceklis, piebilstot, ka LBA lūdz valdību rast iespēju darbu atsākt ne tikai ēdināšanas uzņēmumiem, bet arī bāriem un naktsklubiem.

Vienlaikus asociācijā norādīja, ka, ja pērn bāru nozares apgrozījums samazinājās par vismaz 50% attiecībā pret 2019.gadu, tad šogad apgrozījuma praktiski nav vispār un darbu, kā arī iztikas līdzekļus ir zaudējuši simtiem cilvēku.

LBA ieskātā pat izdzīvošanas režīmā nozare var strādāt tikai tikai tad, ja būs iespēja atpūsties iekštelpās ar vismaz 50% lielu noslodzi līdz plkst.2 naktī. "Ar esošajiem ierobežojumiem mūsu darbība joprojām ir neiespējama," uzsvēra LBA valdes loceklis Arnis Bikšus.

LBA pārstavji arī minēja, ka ir nepieciešams ātrāk un skaidrāk pieņemt un izziņot lēmumus par ierobežojumu mīkstināšanu, un vienlaicīgi aicina valdībai pieņemt saprātīgus lēmumus par apgrozāmā līdzekļa granta izlietojuma termiņiem. Lai arī valdība konceptuāli atbalsta un lemj par ierobežojumu mīkstināšanu un par iespējām ļaut vakcinētiem iedzīvotājiem apmeklēt bārus un naktsklubus bez līdzšinējiem distances un masku vilkšanas ierobežojumiem, noteikumi netiek laicīgi izstrādāti vai izziņoti.

Tāpat asociācijā sacīja, ka nozīmīgs atbalsts šajā laikā, kad nav zināms, kad būs iespēja pilnvērtīgi atsākt strādāt,

būtu valdībai ļaut saņemtos apgrozāmā līdzekļa grantus izmantot ilgāk par 31.jūliju, kā tas noteikts pašlaik.

"Ņemot vērā situāciju, ka lielākā daļa uzņēmumu nav vēl saņēmuši apgrozāmā līdzekļa grantus par aprīļa mēnesi un daļa pat par martu vēl gaida, būtu ļoti svarīgi ļaut tos izmantot vismaz līdz rudenim, lai palīdzētu atkopties industrijai līdz mirklim, kad varēs kaut cik pilnvērtīgi atsākt darbu", komentēja LBA valdes loceklis Raivo Mediņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu