Psiholoģe: apturi večas un vardarbību sevī. Tu drīksti sevi atbalstīt un mīlēt!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Psiholoģe un KBT psihoterapeite Marija Ābeltiņa forumā "Līdere" runā par pašapziņas attīstību un to, kā sadzirdēt sevi un patiesi rūpēties. Viņa skaidro, ka mūsu galvās dzīvo dažādas balstiņas, kas veido iekšējo dialogu ar mums, taču tikai no mums ir atkarīgs, kurā no iekšējām balsīm ieklausāmies un ar kuru veidojam dialogu.

"Pašapziņa ir pašvērtējuma pozitīvā daļa. Kura no jums sarunājas ar sevi galvā?

Kura runā monologā? Kura dialogā? Bet kura no jums dzird trīs balsis galvā? Jā, zinātne saka, ka tas ir normāli, ka varam dzirdēt savas iekšējās balsis. Kopumā ir pierādīts, ka tās balsis var būt līdz astoņām un pat vairāk...

Arī mana 20 gadus psiholoģiskā pieredze atklāj, ka mēs visi runājam daudzbalsīgi. Būtiski ir saprast, kas tās ir par balsīm, tās atpazīt un vadīt," forumā "Līdere" savu lekciju iesāk psiholoģe. 

"Lai dzirdētu - ir jāatpazīst! Ja kāds nav dzirdējis savas balsis, tas ir tāpēc, ka ir tāda steiga. "Un, ja mēs nevaram sevi saklausīt, mēs nevaram sevi mainīt," uzskata Marija. 

Tālāk psiholoģe visus uzaicina uz t.s. galvas sapulci. Kāpēc sapulce? Tas ir tas, kas notiek nemitīgi, un sapulcē vienmēr ir vadītājs. Kas tad vēl piedalās sapulcē? 

* Iekšējās večas - te ir stāsts par iekšējo attieksmi. Vienmēr moralizēt, kritizēt, nemitīgi pieprasīt, bakstīt, šaustīt, komentēt. Sieviete var visu dzīvē sasniegt, iedvesmot citus, bet viņa sevi visu laiku lamā. "Kas tev par lokiem zem acīm, vajadzēja iet ātrāk gulēt", "Padomā ko tu ēd?", "Kāpēc vēl atstāji darbu uz rītdienu - vajadzēja paspēt!" - nekad nav labi, vienalga, ko tu darītu vai nedarītu.

* Ievainojamā daļa: emocijas un vajadzības - emocijas ir viena no mūsu smadzeņu valodām, kas ziņo par to, vai mūsu vajadzības ir apmierinātas. Bet ir kaut kādas emocijas, kas večām nepatīk, piemēram, "ko tu tik bēdīga, ir taču pasākums - smaidi!" / "Kāpēc tu smaidi? Jābūt nopietnai!" Te rodas nepārtraukta cīņa un spriedze, tāpēc ir vēl sapulču dalībnieces, kuras cenšas šo spriedzi atrisināt. 

* Perfektā visa izdarītāja  - viņa ir gatava izdarīt visu, pacensties, lai tikai tās večas liek mierā. Izdarīt visu - bērni, darbs, mājas solis, dārza apčubināšana, vīrietis... Ticiet man, tā var nogurt! Un tajā brīdī, kad esi nogurusi, ar spieķi parādās veča! Kad vairs nav spēka, nāk palīgā nākamā sapulces dalībniece. 

Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

* Izvairīgā daļa, kas saka: paklau, izliksimies, ka mūsu nav! Termiņi? Man kaut kur jādodas? Mēs sākam slēpties jeb prokrastinēt. Tas protams, neatrisina situāciju... Šis uzbrūkošais tonis iekšpusē strādā kā vardarbīga attieksme no ārpuses. Tāpēc talkā nāk...

* Veselīgā, pieaugusī daļa - īsta līdere sev. Tā, uz kuru var paļauties, kura spēj saprast un atbalstīt. Kura nespārdīs, bet motivēs un spēs virzīt mūs tur, kur vēlamies. Atbilstoši mūsu vērtībām un mērķiem. Ko dara šī veselīgā, pieaugusī daļa? 

  • Apturi varmāku sevī! Tas ir ļoti svarīgi, neļaut notikt iekšējai vardarbībai. Mums jāiemācās pateikt "Pagaidi!" un "Nē!" šim iekšējam bosingam, tai daļai, kas mūs lamā. "Ja es esmu pakritusi, vēl viens spēriens patiešām nepalīdzēs piecelties!"
  • Dali savu bēdu! Bieži vien mums ir jāieklausās sevī, nevis jāskrien risināt uzreiz bēdu. "Mīļā, es esmu ar tevi - mēs tiksim galā! Un tas ir ok, ka esi saskumusi, - mēs visi drīkstam paust emocijas," psiholoģe attēlo iekšējo balsi. 
  • Iedrošini un atbalsti prasību un kritikas vietā! Motivē sevi ar atbalstu un mierināšanu. 

"Pašempātija būs sākumā, un pēc tam vienmēr nāks risinājums!" uzsver lektore. 

* Priecīgā - apmierinātā. Šo dalībnieci mēs ieraudzīsim, kad būsim spējušas sevi atbalstīt un pēc tam risināt. Tad mēs sajutīsim dzīves garšu. Ja večas būs nozagušas mūsu prieku, tad arī baudai par sasniegumiem nav jēgas. Novēlu atrast ceļu pie savas priecīgās daļas!

Vairāk klausies un skaties video un audio ierakstā!

Forums "Līdere" šogad notiks jau ceturto reizi, taču, lai tas aizritētu droši un tikpat vērienīgi kā paredzēts, tā norises laiks mainīts. Foruma "Līdere" dibinātāja Solvita Kabakova informē: “Ņemot vērā visas vibrācijas gaisā, mīļā miera labad un sargājot jūsu, mūsu un visu iesaistīto nervu sistēmas,

esam pieņēmuši lēmumu pārcelt šā gada forumu "Līdere" no 28.maija uz 17.septembri.

Pasākums norisināsies Ķīpsalas izstāžu centrā, kur ir ļoti plašas telpas, iespējams uzņemt lielu cilvēku skaitu un ievērot visus distancēšanās noteikumus.”

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2021", "Egoiste" piedāvās no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2021 gada forumu “Līdere” lasi ŠEIT .

Seko un iedvesmojies!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu