Koncertzāles izveidošanu pieļauj trīs vietās, bet ne Elizabetes ielā 2 (9)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2.
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Arhitektu savienība (LAS) noslēgusi Nacionālās akustiskās koncertzāles novietņu izvērtēšanas procesu, izvirzot trīs iespējamas vietas - Andrejsalu, Rīgas Kongresu namu un Rūpniecības preču tirgus teritoriju, informēja informēja LAS valdes priekšsēdētāja Māra Vaivode.

Līdz ar to LAS nav rekomendējusi koncertzāles izveidošanu Elizabetes ielā 2, kas iepriekš izskanējusi kā potenciālā koncertzāles atrašanās vieta.

LAS šīs vietas izvēlējusies kā piemērotākās novietnes ar vislielāko potenciālu attiecībā uz stratēģisko un pilsētvides attīstību, kā arī ietekmi uz nākotnes sabiedrību. Tāpēc Nacionālās akustiskās koncertzāles būvniecībai virzītas trīs vietas - Andrejsala Andrejostas ielā 17, Rīgas Kongresu nams Krišjāņa Valdemāra ielā 5 un Rūpniecības preču tirgus teritorija starp Gaiziņa ielu, Prāgas ielu un Turgeņeva ielu.

Organizācijā skaidro, ka šodien, 8.jūnijā, LAS padomes sēdē tika prezentēti novietņu salīdzinošās izpētes veicēju "MASH Studio" (Lietuva) un fokusgrupas diskusiju veidotāju "Grupa93" (Latvija) darba rezultāti. Pēc iepazīšanās ar pētījuma kopsavilkumu LAS padome apstiprināja procesa gala ziņojumu par koncertzāles būvniecības vietām un akceptēja rezultātu iesniegšanu Kultūras ministrijai.

10.jūnijā plkst.10 notiks publiskā pētījuma prezentācija, kas sniegs plašāku ieskatu katras vietas izvērtējumā un argumentācijā tās tālākai virzīšanai, kā arī iepazīstinās ar priekšnosacījumiem, plānojot koncertzāles attīstību. Pasākuma tiešraidi varēs vērot KM un LAS profilos "Facebook" adresē "

LSA norāda, ka pētījums iekļauj vērtējumu par novietņu stratēģisko potenciālu, sasniedzamību un piekļuvi, vietas gatavību attīstībai, izskatot juridiskos kritērijus un ar tiem saistītos riskus, ir veiktas izmaksu prognozes, vērtēta novietnes kapacitāte, pilsētvides konteksts un iespēja veidot vizuāli atpazīstamu ēku, tika izskatīta projekta realizācijas atbilstība ilgtspējības principiem, vērtēta iespējamā sabiedrības reakcija, kā arī iekļauti salīdzināmi starptautisku koncertzāļu projektu piemēri.

Koncertzālei ieteiktās vietas piedāvā trīs atšķirīgas iespējas un scenārijus nacionāli nozīmīga kultūras objekta realizācijā. Andrejsalā koncertzāle kā kultūras magnēts ūdensmalā kļūtu par reprezentablu un ikonisku teritorijas reģenerācijas katalizatoru un nozīmīgu pilsētainavas sastāvdaļu, stimulējot kopējo teritorijas attīstību, paaugstinot vides kvalitāti un jaunu funkciju ienākšanu, norādīts pētījumā.

Rīgas Kongresu nama pārbūve par akustisko koncertzāli piedāvā iespēju veidot publisku nacionāli nozīmīgu, bet kompaktāku programmu jau esošā ēkā, kurai nepieciešama atjaunošana, lai turpinātu tās izmantošanu jaunā kvalitātē. Šī vieta pētījuma autoru ieskatā ir ātrākais, paredzamākais un izmaksu ziņā pieejamākais ceļš koncertzāles īstenošanai, jo nav nepieciešama papildus infrastruktūras izbūve vai īpaša vietas sagatavošana. Koncertzāles īstenošana Kongresu namā gan prasīs plānotās koncertzāles telpu programmas samazināšanu.

Pašreizējā Rūpniecības preču tirgus teritorija ir mazāk tradicionāla un akceptējama kā koncertzāles vieta. Tomēr līdz ar koncertzāli tā var attīstīties kā jauns un laikmetīgs ar uzņēmējdarbības garu un radošu atmosfēru piepildīts kultūras kvartāls, kas dotu nozīmīgu sociālekonomisko impulsu kopējai Maskavas priekšpilsētas attīstībai, teikts atzinumā.

LSA savā paziņojumā presei arī plaši skaidro, kādā veidā pētījums veikts. Arhitektu savienība arī norāda, ka, atsaucoties kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) aicinājumam, piedāvāja vairāku posmu plānu Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnes atrašanās vietas izvēlei, potenciālo novietņu analīzei identificējot 36 iespējamās lokācijas Rīgā.

Pēdējā posmā padziļināti tika skatītas sešas vietas - AB dambis, Andrejostas iela 17 Andrejsalā, Elizabetes iela 2 kopā ar Kronvalda bulvāri 6, Uzvaras parka teritorija starp Raņķa dambi, Slokas ielu un Aleksandra Grīna bulvāri, Rūpniecības preču tirgus teritorija starp Gaiziņa ielu, Prāgas ielu un Turgeņeva ielu un Rīgas Kongresu nams, kas izskatīšanai pievienots pēc Rīgas domes aicinājuma.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu