Navaļnija meita tēva vietā saņem prestižu cilvēktiesību balvu (32)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Darja Navaļnija
Darja Navaļnija Foto: Handout / Geneva Summit for Human Rights and Democracy / AFP

Ženēvas cilvēktiesību samitā indētajam un ieslodzītajam Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam pasniegta Morālās drosmes balva. Viņa vietā to saņēma 20 gadus vecā meita Darja.

"Mans tētis vēstulē lūdza, lai šo balvu veltu visiem politieslodzītajiem Krievijā un Baltkrievijā," teica Darja Navaļnija.

"Viņš rakstīja: "Salīdzinājumā ar mani, vairums no viņiem ir daudz sliktākā situācijā, jo viņi nav tik atpazīstami vai slaveni. Taču viņiem jāzina, ka nav vieni un aizmirsti.""

Viņa runā uzsvēra lietas, ar ko politiskā aktīvisma dēļ Navaļnijam un viņa ģimenei pēdējo desmit gadu laikā bija jāsaskaras no Krievijas varasiestāžu puses.

"Mans tētis vairākkārtīgi tika arestēts, balstoties uz nepatiesām apsūdzībām, vajāts, kratīts, piedzīvoja uzbrukumus.

Un 2020.gada augustā viņu saindēja ar nervu aģentu "Novičok"," sacīja Navaļnija. "Atceros brīdi, kad to uzzināju. Es pamodos, kā vienmēr paskatījos telefonā un ieraudzīju veselu lērumu "Twitter" paziņojumu. Visi runāja par manu tēvu un lidmašīnas ārkārtas nolaišanos. Viņam jau iepriekš ticis draudēts, viņam sejā iesviesta skābe, taču šoreiz viss bija citādi, jo viņš atradās komā. Mana mamma vēlējās pārvest viņu uz ārvalstīm, kur pieejama atbilstoša ārstēšana, taču ārsti un Krievijas amatpersonas viņu nelaida prom no novecojušās slimnīcas Sibīrijas provincē.

Domās atgriezos laikā, kad biju desmit gadus veca, bet manam mazajam brālim bija tikai trīs gadi, un mūsu dzīvoklī pirmoreiz notika policijas kratīšana. Es izjutu neaptveramu apjukumu, bailes un bezpalīdzību. Atceros, ka vecāki par mums bija ārkārtīgi noraizējušies."

"[Navaļnijs] visu savu dzīvi cīnās pret korupciju un aizstāv cilvēktiesības un brīvības," norādīja meita. "Tādas kā vārda brīvību. Vai politisko izpausmes brīvību. Cilvēku tiesības protestēt un piedalīties vēlēšanās. Visas šīs lietas, kas ir ļoti svarīgas, bet kuru diemžēl Krievijā nav."

"Runas nobeigumā es vēlētos atkārtot to, ko reiz teicis mans tēvs: "Krievija ir pelnījusi būt brīva un laimīga, un tāda tā būs." Arī es tam ļoti ticu," sacīja Navaļnija.

Ženēvas samits tiek rīkots kopš 2009.gada vienlaikus ar ANO sanāksmi par cilvēktiesību jautājumiem. Morālās drosmes balva ir samita augstākais apbalvojums.

Organizatori norādījuši, ka nolēmuši balvu pasniegt Navaļnijam par "pasaules iedvesmošanu ar savu neticamo drosmi, aizstāvot taisnīgumu un cilvēktiesības".

Navaļnijs pašreiz izcieš divarpus gadu cietumsodu par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu