Pelde debesīs. Londonā starp divām ēkām izveidots maksimāli caurspīdīgs peldbaseins

FOTO: Instagram/Simon Kennedy

Arhitektu studija "HAL" Londonā ir izveidojusi caurspīdīgu peldbaseina tiltu, savienojot divas ēkas 35 metrus augstumā. Saukts par "Sky Pool", 25 metrus garais peldbaseins ir pilnībā izgatavots no akrila paneļiem, ļaujot peldētājiem lūkoties tam cauri.

Studija, kas projektēja baseinu, raksturo to kā pirmo peldbaseina struktūru pasaulē, kas sniedz "jautrības sajūtu" un cilvēkiem piedāvā vēl nebijušu peldēšanas pieredzi.

Tomēr šis projekts ir izraisījis pretrunas, jo baseins nav pieejams visiem mājokļu iedzīvotājiem dzīvojamo ēku kompleksā, kurā tas atrodas.

“Financial Times” arhitektūras kritiķis Edvīns Hītkots baseinu nosauca par "katastrofu, kas jau ir notikusi", savukārt “Guardian” kritiķis Olivers Veinraits tviterī ierakstīja: "Atgādinājums, ka šī projekta iedzīvotājiem, kuriem ir finansiāli pieejamāki mājokļi un kuru logi ir vērsti tieši uz baseinu, nav atļauts tam piekļūt."

“HAL” dibinātājs Hāls Kirijs skaidro, ka studija vēlējās izgatavot peldbaseina tiltu kā vieglu konstrukciju, kas stiepjas starp divām ēkām un sniedz fantastisku skatu pār Londonu.

"Tas ir caurspīdīgums, pieskāriena vieglums un fakts, ka tas atrodas starp divām ēkām, kas padara to unikālu - un tas veicina iztēli,” viņš sacīja.

Tilts 15 metru garumā stiepjas starp divu dzīvojamo bloku desmitajiem stāviem, kas tika pabeigti nesen un atrodas līdzās ASV vēstniecībai.

Strādājot ar strukturālajiem inženieriem no “Eckersley O'Callaghan”, “HAL” vēlējās izveidot pilnībā pārredzamu struktūru."Mērķis bija padarīt dizainu vienkāršu," sacīja Kirijs. "Mēs vēlējāmies, lai tas parādās pēc iespējas pārredzamāk un bez piepūles. Redzamas struktūras trūkums “Sky Pool” dod maģisku kvalitāti - drāmas izjūtu gan peldētājam, gan skatītājam," viņš turpināja.

Komandas sākotnējais plāns apvienoja stiklu un tēraudu, taču tā rezultātā tika izveidotas struktūras, kurās bija pārāk daudz cietu elementu. Kā saka Kerijs - lielā ideja - izcili caurspīdīga “laiva”, kas mirguļotu starp divām ēkām, tādā gadījumā tiktu pilnībā zaudēta.

"Caurredzamība bija izcila tiekšanās, bet arī reālas galvassāpes,"

skaidro Kerijs.

Lai radītu pilnīgas caurredzamības efektu, dizaina komanda nolēma baseinu izveidot no akrila paneļiem, kurus bieži izmanto milzīgos akvārijos visā pasaulē.

"Ja akrils spēj noturēt haizivis, vai to varētu piemērot peldbaseina konstrukcijai desmit stāvu augstumā?" piebilst Kerijs.

Konstrukciju izgatavoja un uzstādīja izgatavotāji “Reynolds Polymer Technology”. Apakšējās plātnes biezums ir 360 milimetri, bet sienu biezums - 180 milimetri.

Pēc projektēšanas komandas domām, materiālam ir papildu ieguvums, jo tā refrakcijas indekss ir ļoti līdzīgs ūdenim, tāpēc materiāls gaismu sagroza tikai mazliet. Tas palīdz struktūrai šķist neredzamākai.

Lai samazinātu akrila struktūras slodzi, baseina apakšā iestrādāti divi 38 milimetru diametra tērauda stieņi. 

Tagad “Sky Pool” baseins, kā arī spa, trenažieru zāle, privātais kinoteātris, iekštelpu baseins un koplietošanas telpas ir atvērti kompleksa iedzīvotājiem, kuri maksā augstāku īres un pakalpojumu maksu visā īpašumā.

Uz augšu
Back