Lai nodrošinātu vairākumu Daugavpils domē, "Saskaņa" veidos koalīciju ar vienīgo Latvijas Krievu savienības deputātu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš Foto: Zane Bitere / LETA

"Saskaņa", kas pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī saņēma 42,25% vēlētāju atbalstu un septiņus no 15 krēsliem domē, veidos koalīciju ar Latvijas Krievu savienību (LKS), kurai šajās vēlēšanās ar 8,22% balsu izdevās izcīnīt vienu deputāta mandātu. Abi  sadarbības partneri ir pārliecināti, ka "tieši šis, tik vienkāršs un caurspīdīgais risinājums, atbilst daugavpiliešu gribai".

Abu partijas pārstāvji trešdien parakstījuši memorandu par koalīcijas izveidi Daugavpils domē, liecina abu politisko spēku jaunievēlēto deputātu ieraksti sociālajā tīklā "Facebook".

Bijušais pilsētas mērs, "Saskaņas" līderis Daugavpilī Andrejs Elksniņš raksta, ka šodien kopā ar Alekseju Vasiļjevu (LKS) ir parakstīta vienošanās par sadarbību. Tādejādi koalīcija starp politiskām partijām "Saskaņa" LKS apstiprināta oficiāli.

Savukārt vienīgais no LKS ievēlētais deputāts Vasiļjevs pauda, ka divu partiju stabila koalīcija ļaus nodrošināt ilgtspējīgu Daugavpils attīstību un profesionālu domes darbu. Abiem politiskajiem spēkiem pilsētas domē kopā būs astoņi deputāti no 15.

Abi politiskie spēki esot vienojušies solidāri atbildēt par domē pieņemto lēmumu un darbību godīgumu, atvērtību un pamatotību. Tāpat tiek solīts visu informāciju, kas saistīta ar pašvaldības un tās uzņēmumu tēriņiem, padarīt par atklātu un caurspīdīgu. LKS un "Saskaņa" sola darboties kopīgi, lai izslēgtu korupcijas risku publiskajos iepirkumos.

Jau ziņots, ka partija "Saskaņa" un tās līderis Daugavpilī Elksniņš Daugavpils domē veidos koalīciju kopā ar LKS. Ierakstā "Facebook" Elksniņš paziņoja, ka "Saskaņa" ir pieņēmusi LKS piedāvājumu un sāk veidot jaunu pilsētas vadību.

"Varas stabilitāte ir jānodrošina, nevis balstoties uz partneru skaitu, kuri ir gatavi "draudzēties" tikai tāpēc, lai saglabātu piekļuvi amatiem, bet gan, lai stiprinātu vēlētāju vairākuma izteikto gribu," pauda bijušais pilsētas mērs, uzsverot, ka varu veido politiskais spēks, kas ieguvis lielāko vēlētāju atbalstu.

Jau iepriekš vienīgais no LKS jaunievēlētais deputāts Aleksejs Vasiļjevs aģentūrai LETA sacīja, ka, veidojot jauno pilsētas domi, svarīgākais ir ņemt vērā, ka lielāko atbalstu pilsētā guvusi "Saskaņa". Vasiļjevs komentēja, ka nav pieļaujama situācija, kas bija izveidojusies pēc Saeimas vēlēšanām, kad valdību beigās veidoja partija, kas guva nelielu vēlētāju atbalstu. "Tā bija ņirgāšanās par vēlētāju gribu," sacīja jaunievēlētais deputāts.

Viņš gan cerot, ka domē izdosies izvedot plašu koalīciju, lai nodrošinātu stabilu domes darbu.

"Saskaņas" saraksta līderi Andreju Elksniņu Vasiļjevs sauca par vienu no iespējamiem domes priekšsēdētāja amata kandidātiem, jo viss esot atkarīgs no domē ievēlēto politisko spēku spējas sadarboties, veidojot stabilu un uz attīstības vērstu domi.

LETA jau vēstīja, ka Daugavpilī visvairāk balsu ieguvusi partija "Saskaņa", par kuru nobalsojuši 42,25% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

Prelatova pārstāvētā "Mūsu partija" ieguvusi 14,12% balsu, kamēr domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Jāņa Lāčplēša pārstāvētā Latgales partija saņēmusi 13,25% balsu.

Tikmēr Daugavpils novada partija ieguvusi 9,64% balsu, LKS - 8,22%, politiskā partija "Alternative" - 4,06%, Zaļo un zemnieku savienība - 2,88%, Kristīgi demokrātiskā savienība - 2,88%, Jaunā konservatīvā partija - 1,28%, bet "Jaunā Saskaņa" - 1,04%.

Visvairāk balsu no "Saskaņas" saraksta ieguvuši divi līdzšinējie Daugavpils domes deputāti Elksniņš un Valērijs Kononovs. Tāpat no "Saskaņas" saraksta ievēlēti Mihails Lavrenovs, Anatolijs Gržibovskis, Viktorija Sporāne-Hudojana, Nataļja Kožanova un Iveta Jukšinska.

No "Mūsu partijas" ievēlēti tagadējais pilsētas mērs Igors Prelatovs, Līvija Jankovska un Mečislavs Truskovskis, no Latgales partijas - Lāčplēsis un Jānis Dukšinskis, no Daugavpils novada partijas - Pēteris Dzalbe un Ivars Šķinčs, bet no LKS - Vasiļjevs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu