Jūrmalas Brīvdabas muzejā atjauno vēsturisko kuģi “Undīne”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atjaunotais zvejas kuģis “Undīne”. Skats no iekšpuses.
Atjaunotais zvejas kuģis “Undīne”. Skats no iekšpuses. Foto: Publicitātes foto

Jūrmalas Brīvdabas muzejs turpina popularizēt un pētīt Jūrmalas iedzīvotāju senāko nodarbošanās veidu – zvejniecības attīstību Jūrmalā un tās tuvākajā apkārtnē, tādējādi saglabājot nākamajām paaudzēm ar zvejniecību saistīto kultūras mantojumu un tā pieejamību muzejā.

Jūlija vidū tiks pabeigts kārtējais projekts "Jūrmalas brīvdabas muzeja infrastruktūras attīstība un zvejas kuģa atjaunošana". Projekta realizētājs - Jūrmalas pilsētas muzejs, projekta vadītājs Endijs Melnis.

Kā portālam "TVNET" pavēstīja Jūrmalas pilsētas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Josta, šā projekta ietvaros atjauno vēsturiski nozīmīgu Jūrmalas Brīvdabas muzeja eksponātu - zvejas kuģi “Undīne”. Barikāžu laikā, 1991. gada janvārī kuģis „Undīne” kapteiņa Paula Gasiņa vadībā, kopā ar vēl četriem kolhoza “Uzvara” kuģiem aizsargāja Latvijas Televīzijas ēku Daugavā pie Zaķusalas. Pēc biedrības “Rīgas kuģi” atzinuma “Undīne” ir vienīgais šāda tipa zvejas kuģis Latvijā, kas saglabājies līdz mūsdienām. Līdz šim apmeklētājiem bija iespējams apskatīt kuģi tikai no ārpuses, bet pēc projekta realizācijas tas skatāms arī no iekšpuses. Projektu paredzēts pabeigt līdz šī gada 16. jūlijam, un zvejas kuģis no iekšpuses būs apskatām pēc šī datuma.

Projektā tika iekļauta arī jaunas nojumes projektēšana un izbūve muzeja unikālajiem krājuma priekšmetiem – burinieku vraku fragmentiem. Kopš 2011.gada Jūrmalas Brīvdabas muzeja ekspozīcijā apskatāmi unikāli zemūdens vēstures objekti - 17.-19.gadsimtā būvētu burinieku vraku fragmenti, kuri izskaloti pie Gaujas, Lielupes un Daugavas grīvas. Apjoma ziņā tā ir lielākā vraku kolekcija Latvijā. Jaunā nojume pasargās vrakus no nokrišņu tiešās iedarbības un nodrošinās to saglabāšanu un pieejamību apmeklētājiem.

Burinieku vraku fragmentiem izbūvētā nojume.
Burinieku vraku fragmentiem izbūvētā nojume. Foto: Publicitātes foto

Projektā iekļauta arī Jūrmalas Brīvdabas muzeja centrālā eksponāta Vecbulduru zvejnieka dzīvojamās mājas signalizācijas atjaunošana un modernizācija un tās pievienošana kopējai muzeja ugunsdrošības un apsardzes signalizācijas sistēmai. Muzeja centrālais eksponāts - Vecbulduru zvejnieka dzīvojamā māja celta 1882. gadā, muzeja teritorijā uzcelta 2006. gadā. Tajā atrodas gan ekspozīcija, gan muzeja krājuma un speciālistu darba telpa.

Līdz šim muzejā veikti dažādi labiekārtošanas darbi, piemēram, muzeja ēku – eksponātu aprīkošana ar signalizāciju un elektrību. Šādi muzejs padarīts mūsdienīgs un pieejams apmeklētājiem diennakts tumšajā periodā.

Projekta "Jūrmalas Brīvdabas muzeja infrastruktūras attīstība un zvejas kuģa atjaunošana" realizētāji: muzeja eksponāta zvejas kuģa “Undīne” atjaunošanu veica SIA YACHTLAND, nojumi kuģu vrakiem projektēja SIA Grafcon, nojumi izbūvēja - SIA Igate Būve, ugunsdrošības un apsardzes signalizāciju uzstādīja SIA Grifs AG.

Projekta kopējās izmaksas - 128 826,24 EUR, kur Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējums bija 90% jeb 107 092,47 EUR un Jūrmalas pilsētas domes līdzfinansējums ir 10% jeb 11 899,16 EUR. Neattiecināmo izmaksu summu sedza Jūrmalas pilsētas pašvaldība, sastādīja 9834,61 EUR.

Projekta publicitātes foto skatāmi Jūrmalas Brīvdabas muzeja "Instagram" un "Facebook" kontos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu