Omskas slimnīca labojusi Navaļnija slimības vēsturi, izņemot norādes uz saindēšanos (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Omskas 1. Ātrās palīdzības slimnīca, kur pēc saindēšanas ar nervu indi “Novičok” pagājušajā gadā tika nogādāts Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, koriģējusi viņa pacienta lietu, izņemot no tās visu informāciju par saindēšanos, secināts Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) jaunākajā izmeklēšanā.

Pagājušā gada novembra sākumā FBK vadītājam Ivanam Ždanovam un fonda juristam Vjačeslavam Gimadi izdevās iekļūt Omskas slimnīcas arhīvā un nofotografēt Navaļnija pacienta lietu. Mēnesi vēlāk šī lieta oficiāli tika nodota Navaļnija pārstāvjiem, tomēr no tās bija pazuduši vairāki svarīgi dokumenti.

2.novembrī Ždanovs un Gimadi ieradās slimnīcā un palūdza slimnīcas vadību nodot viņiem Navaļnija pacienta lietu. Vadība norādīja, ka lieta jau nogādāta slimnīcas arhīvā un tikšot izsniegta pēc apspriedes ar ārstu.

Ždanovs un Gimadi ar šādu atbildi nav samierinājušies un paši devušies uz slimnīcas arhīvu, kur norādījuši, ka viņiem viss “esot saskaņots ar priekšniecību”.

Arhīva darbinieki atļāva viņiem nofotografēt visus tobrīd arhīvā esošos lietas materiālus.

Savukārt vēlāk Navaļnija pārstāvjiem izsniegts jau savādāks Navaļnija lietas eksemplārs.

Lielākā daļa no veiktajām izmaiņām ir bijušas maznozīmīgas, tomēr no koriģētās versijas pazuduši vairāki svarīgi dokumenti.

Viens no pazudušajiem dokumentiem ir Navaļnija asiņu bioķīmiskā analīze - tieši šis dokuments norādīja uz saindēšanos.

Analīze veikta 25.augustā - dienu pēc tam, kad saindēšanos ar nervu indi Navaļnijam apstiprināja Berlīnes klīnika “Charite”, uz kuru viņš tika pārvests no Omskas.

FBK uzsver, ka Krievijas ārsti nonāca pie tādiem pašiem secinājumiem kā ārsti Vācijā.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, tomēr atveseļošanos Vācijā viņš turpināja.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu.

Janvārī Navaļnijs atgriezās Krievijā, bet februāra sākumā viņam tika noteikts cietumsods uz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem lietā, kurā viņam 2014.gadā tika piespriests nosacīts cietumsods.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu