Cik daudz sver visas pasaules SARS-CoV-2 vīrusa daļiņas kopā? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots: ja visas vīrusa SARS-CoV-2 daļiņas, kas pašlaik cirkulē cilvēkos visā pasaulē, savāktu vienkopus, to svars būtu kaut kur starp ābola un neliela mazuļa svaru.

Pētnieku grupa nesen aprēķināja, ka katrs inficētais indivīds infekcijas zenītā sevī nes 10 līdz 100 miljardus SARS-CoV-2 daļiņu. Tas liecina, ka visas pašlaik pasaulē esošās vīrusa daļiņas, kas inficējušas cilvēku, svērtu no 0,1 līdz 10 kilogramiem.

Varētu šķist, ka tas nav daudz, tomēr būtu maldīgi tā domāt.

“Skatoties lielākā vēsturiskajā kontekstā, atombumba satur mazāk nekā 100 kilogramus kodolreakcijas materiāla, tomēr paskatieties, kādu iznīcību tā spēj nest. Šeit mēs runājam par ārkārtīgi sīku vīrusa daļiņu masu, kas ir iedzinušas haosā visu pasauli. Vīruss pašlaik inficējis 173 miljonus cilvēku visā pasaulē un nogalinājis vairāk nekā 3,7 miljonus cilvēku,” sarakstē ar zinātnes izdevumu “Live Science” skaidroja pētījuma vecākais autors Rons Milo.

Lai aprēķinātu, cik daudz vīrusa daļiņu katra inficētā persona sevī nes, pētnieki izmantoja iepriekš veiktus mērījumus, kas iegūti eksperimentos ar rēzus pērtiķiem. Pēc tam iegūtie dati tika pielāgoti cilvēkiem.

Jau iepriekš zinātnieki zināja, ka vienas vīrusa daļiņas svars ir viens femtograms jeb grama kvadriljonā daļa. Savukārt katrs inficēts indivīds infekcijas zenītā sevī nes aptuveni vienu līdz desmit mikrogramus vīrusa daļiņu.

Šie skaitļi zinātniekiem palīdz labāk saprast, kas notiek cilvēka organismā infekcijas laikā, piemēram, cik daudz šūnu tiek inficētas, kā arī to, kā vīrusa daļiņu skaits organismā ir saistīts ar vīrusa evolūcijas ātrumu.

Pēc tam zinātnieki aprēķināja, cik daudz mutāciju vīruss piedzīvos infekcijas laikā vienā cilvēkā un veselā populācijā. Lai to izdarītu, viņi izmantoja iepriekšējās aplēses par līdzīgu koronavīrusu.

Viņi atklāja, ka mēneša laikā vienā cilvēkā vīruss piedzīvos aptuveni trīs mutācijas. Tas arī sakrīt ar jau zināmo informāciju par SARS-CoV-2 evolūciju.

“Mēs ceram, ka šis pētījums rosinās jaunas idejas un jaunus eksperimentus,” teica pētnieki.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu