"Black Duck Invest": "Olainfarm" iegādi daļēji finansēs Čehijas "BHM Group"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Čehijas kompānija "Black Duck Invest", kura apgalvo, ka 27.aprīlī no SIA "Olmafarm" nopirkusi 42,56% AS "Olainfarm" akciju, paziņojusi, ka darījumu daļēji finansē Čehijas privātā kapitāla investīciju grupa "BHM Group", kuras lielākais akcionārs ir uzņēmējs Tomašs Kršeks.

Pārējo daļu darījuma finansējot Eiropā labi pazīstama komercbanka, apgalvo "Black Duck Invest" pārstāvji.

Kā ziņots, jau vairākus gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm", tostarp "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas, tostarp "Olmafarm" bijušo valdes locekli Milanu Beļeviču.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 30.aprīlī sākts kriminālprocess par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā pret "Olmafarm" no "Black Duck Invest" amatpersonu, Čehijas pilsoņu Vojteha Kačenas un Tibora Bokora puses, 26.-27.aprīlī noslēdzot, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju pārdošanu. No "Olmafarm" puses to parakstījusi bijusī valdes locekle Beļeviča.

Beļeviča apgalvo, ka 27.aprīlī kā "Olmafarm" valdes locekle noslēdza darījumu par 42,56% "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem. Viņa par nepatiesu sauc cita potenciālā "Olainfarm" pircēja - "Repharm" grupas - sniegto informāciju, ko tagad izmeklē policija, par steigā īstenotu, krāpniecisku "Olainfarm" akciju pārdošanas darījumu.

"Patiesībā viss notika tieši otrādi - "Repharm" pārstāvji steigā centās panākt manis atcelšanu no amata, cerot, ka pēdējā brīdī izdosies izjaukt darījumu ar Čehijas investoriem, kas tika rūpīgi izstrādāts jau no pagājušā gada vasaras," pauda Beļeviča.

Darījuma beigu fāze aizsākās 26.aprīlī, bet līgums tika parakstīts naktī uz 27.aprīli, kad bija notikusi vienošanās par atsevišķām līguma niansēm, skaidroja Beļeviča. "Firmas.lv" pieejamā informācija gan liecina, ka Beļevičas paraksta tiesības bija spēkā līdz 27.aprīlim.

"BHM Group" ir privātā kapitāla investīciju uzņēmums, kas iegulda galvenokārt Eiropas Savienības uzņēmumos, kas rada augstu pievienoto vērtību augstas potenciālas izaugsmes tirgos. "BHM Group" investīciju portfeļa apjoms pārsniedz 500 miljonus eiro, informē "Black Duck Invest" pārstāvji.

Viņi apgalvo, ka būtiskākā grupas ieguldījumu nozare ir veselības aprūpe un medicīnas sektors, un portfelī ir investīcijas tādos uzņēmumos kā "Saneca", kas ir lielākais farmācijas ražotājs Slovākijā. Tāpat grupas ieguldījumu portfelī ir Vācijas uzņēmums "Kottermann", kas ir nozīmīgs specializēta aprīkojuma ražotājs laboratorijām un veselības aprūpes telpām.

Tāpat grupa ir ieguldījusi "ALVO Medical", kas ir bāzēts Polijā un ražo aprīkojumu slimnīcu operāciju zālēm, kas tiek piegādāts vairāk nekā 70 valstīm visā pasaulē. Līdztekus, grupai ir ieguldījumi arī uzņēmumā "Block", kuram ir vairāk nekā 30 gadu pieredze slimnīcu un farmācijas nozares ražotņu būvē visā pasaulē, akcentē "Black Duck Invest" pārstāvji.

"BHM Group" investē arī atjaunojamās enerģijas nozarē un nekustamo īpašumu biznesā.

Jau ziņots, ka LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Vojtehs Kačena un Tibors Bokors, bijusī "Olainfarm" lielākā akcionāra "Olmafarm" valdes locekle Milana Beļeviča, "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers, Kārlis Krastiņš un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Krastiņš skaidroja, ka runājis gan ar "Repharm" grupu un tās līdzīpašnieku Andreju Leiboviču, gan Čehijas investoriem no "BHM Group", gan kāda Ņujorkas investīciju fonda pārstāvjiem un citiem investoriem, jo investīciju vidē šī mantinieču vēlme pārdot akcijas bijusi labi zināma.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 30.aprīlī sākts kriminālprocess par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā pret "Olmafarm" no "Black Duck Invest" amatpersonu Kačenas un Bokora puses, 26.-27.aprīlī noslēdzot, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju pārdošanu. No "Olmafarm" puses to parakstījusi bijusī valdes locekle Beļeviča.

Kā liecina LETA rīcībā esošie līgumu projekti, kontroles iegūšanu pār "Olainfarm" bija plānots īstenot, vispirms iegūstot savā kontrolē lielākā akcionāra "Olmafarm" akcijas un tālāk obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma laikā palielinot kontroli un iegūstot iespēju kontrolēt vairāk nekā 50% no "Olainfarm" akcijām.

Līgumu projektu saturs liecina, ka, īstenojot paredzētās darbības, "Olainfarm" nonāktu Čehijas kompāniju "Black Duck Invest" un "Latvia Invest" kontrolē. Kā izriet no līgumu satura, Čehijas kompāniju "Latvia Invest" kontrolētu un tās patiesie labuma guvēji būtu Krastiņš, Velmers un vēl kāda persona, iespējams, Beļeviča.

No LETA rīcībā nonākušā Akcionāru līguma projekta izriet, ka Čehijas kompānija "Black Duck Invest" kļūtu par 49% akciju īpašnieku Čehijas kompānijā "Prospero". Savukārt kompānija "Latvia Invest", kuru kontrolētu Velmers un Krastiņš, kļūtu par 51% "Prospero" akciju īpašnieci. Pagaidām Čehijas uzņēmumu reģistrā nav atrodama informācija par "Latvia Invest" reģistrāciju, bet līguma projektos Krastiņš un Velmers minēti kā personas, kas kontrolētu uzņēmumu pēc tā dibināšanas.

Līgumu projektos paredzēts, ka Kipras kompānija "Ergoapex Limited" izsniegtu 44 miljonu eiro aizdevumu Čehijas kompānijai "Prospero". Aizdevums būtu paredzēts "Olmafarm" piederošo "Olainfarm" akciju iegādei.

"Ergoapex Limited" direktors Milošs Kratohvils vienlaikus ir arī "BHM Group" valdes priekšsēdētājs. Savukārt "Black Duck Invest" īpašnieks Kačena un padomes priekšsēdētājs Jans Černijs vienlaikus ir "BHM Group" partneri.

No līgumu projektos minētā izriet, ka "Prospero" iegūtu 100% kontroli Čehijas kompānijā "WXZ5", pēc kā saņemtu 44 miljonu eiro aizdevumu no "Ergoapex Limited", kas tiktu izmantots "Olmafarm" akciju iegādei. Par akciju pircēju kļūtu "WXZ5". Līguma projekti ietver nosacījumu, ka visai "Latvia Invest" īpašumā pastarpināti nonākušajai akciju paketei jābūt ieķīlātai par labu "Ergoapex Limited".

"Prospero" valdes priekšsēdētājs ir Bokors, kurš vienlaikus ir "BHM Group" viceprezidents. Savukārt "Prospero" valdes loceklis ir Kačena, bet padomes priekšsēdētājs - Kratohvils.

No līgumu projektos minētā izriet, ka Čehijas kompānija "WXZ5", izmantojot caur "Prospero" saņemtos līdzekļus, iegādātos "Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas, kā arī obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma ietvaros iegādātos papildu akciju daudzumu, lai formāli kļūtu par vairāk nekā 50% "Olainfarm" akciju īpašnieku.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu