Delta varianta dēļ britiem var nākties atcelt 21.jūnijā gaidāmo brīvlaišanu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

91 procents no visiem jaunajiem inficēšanās ar Covid-19 gadījumiem britu salās pagājušajā nedēļā ir saistīti ar salīdzinoši jauno koronavīrusa Indijas, vai tā dēvēto Delta variantu. Saslimstības pieaugums par 30 000 gadījumu ir gandrīz divreiz lielāks nekā ar Alpha - britu variantu, kas ziemā izplatījās kā ugunsgrēks, vispirms Lielbritānijā un pēc tam arī visā Eiropā, tā savā komentārā piektdienas vakarā vēsta telekompānija ZDF.

Cik lipīgs ir Delta variants, kas pirmo reizi tika atklāts Indijā, un vai tas noved pie smagākām saslimšanām? – tie ir galvenie jautājumi, kas nodarbina daudzus prātus.

Katrs trešais no Delta varianta mirušais bija vakcinēts

Pašlaik tiek lēsts, ka jaunais koronavīrusa Indijas B.1.617.2 (Delta) paveids ir par 64% lipīgāks nekā britu B.1.1.7 (Alpha) variants, kas savukārt izplatījās par 50% straujāk nekā sākotnējais koronavīrusa Ķīnas paveids. Iespēja, ka tas izraisa smagu slimības gaitu, ir divas reizes lielāka nekā britu vīrusa gadījumā. Pašlaik Lielbritānijā ar to lielākoties inficējas nevakcinētie, kas arī izskaidro, kādēļ ar Indijas vīrusa paveidu visvairāk slimo tieši cilvēki vecuma grupā no 10-19 gadiem.

Smagu gadījumu skaits, kas būtu saistīts ar nepieciešamību ārstēties slimnīcā, pagaidām vēl ir mazs un arī letālu iznākumu daudzums ir niecīgs. Tomēr katrs trešais, kas miris no koronavīrusa Delta paveida, bijis pilnībā vakcinēts. Turklāt 36 pierādītajos vīrusa Delta gadījumos ir konstatēta vēl viena tālāka mutācija, kurā ir saskatāma līdzība ar pirmo reizi Dienvidāfrikā fiksēto Beta variantu. Par to savukārt ir aizdomas, ka tā ievērojami samazina vakcīnu nodrošināto aizsardzību.

Pagaidām vakcīnas darbojas

Jau vairākas nedēļas par Delta variantu trūka skaidrāka priekšstata, taču tagad tāds ir. Apvienotās Karalistes Vakcinācijas komisijas profesors Adams Finns ir noraizējies, ka Delta izplatās straujāk, nekā bija cerēts, taču vakcīnas joprojām darbojas. Pēc viņa teiktā, jo lielāks būs vakcinēto skaits, jo mazāks būs šis vilnis [ko izraisa Delta variants].

Lielākais izaicinājums slēpjas faktā, ka vēl ir miljoniem cilvēku, kuri pret šo vīrusu nav aizsargāti, to skaitā līdz šim tikai vienu poti saņēmušie, it īpaši gadījumos, kad tā ir AstraZeneca. Vakcinācijas ministrs Nadhims Zahawi norāda, ka viņi var sevi uzskatīt tikai par daļēji aizsargātiem.

Pēc viņa teiktā, vismaz līdz šim vakcīnas ir palīdzējušas, ka infekcija daudz retāk pārvēršas smagā slimības gaitā, kas vēl retāk noved pie nāves.

Eksperts: „Pārāk agru ierobežojumu atcelšanu var nākties nožēlot”

21.jūnijā Lielbritānijā plānots atcelt pēdējos ar koronavīrusa izplatību saistītos ierobežojumus, tādēļ šis datums tiek dēvēts par „Brīvības dienu”. Vai šī iecere piepildīsies, pagaidām vēl nav droši zināms. Galīgo lēmumu valdība pieņems nākamo pirmdien. Daži novērotāji jau tagad prognozē, ka brīvlaišana, visticamāk, tiks pārcelta par četrām nedēļām uz priekšu. Saskaņā ar jaunākajiem datiem, pastāv pārāk liels trešā viļņa veidošanās risks, kas varētu pārslogot veselības aprūpes sistēmu, uzskata Edinburgas Universitātes Sabiedrības veselības profesors Devi Sridhars.

Ierobežojumu pagarinājumam vajadzētu dot laiku, lai vēl vairāk cilvēku varētu saņemt arī otru vakcīnas devu un palielināt savu aizsardzību. „Vakcīnas mums dod priekšrocības,” piebilda Šridhars. Jaunu nacionāla mēroga karantīnu viņš neuzskata par iespējamu, taču piesardzība ir jāsaglabā.

21.jūnijā brīvlaišana vēl nenotiks 

Pašu faktu, ka Delta variants tik ātri spēja nostiprināties Lielbritānijā, var uzskatīt par kārtējo valdības kļūdu. Zinātnieki jau vairākas nedēļas iepriekš brīdināja: „pārtrauciet ceļot uz Indiju un no tās!”. Lai gan Indijas kaimiņvalstis, piemēram, Pakistāna, jau bija sarkanajā sarakstā, nekas nenotika. Vilcināšanās, domājams, bija saistīta ar valdības nevēlēšanos ar ieceļošanas aizliegumu vēl vairāk apgrūtināt tā brīža sarunas par tirdzniecības līgumu.

Līdz ar to tūkstošiem cilvēku, kuriem joprojām bija atļauts lidot, ieveda Delta variantu pārāk daudzās vietās Lielbritānijā, lai pēc tam tā izplatīšanos varētu apturēt. Vissāpīgāk šādā situācijā būtu atkal ik pa solim ierobežot tik grūti izcīnīto brīvību, turklāt solītās brīvlaišanas atcelšana var atņemt pārliecību, ka pandēmijas beigas vairs nav aiz kalniem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu