Naudas atmazgāšanas shēmās arvien biežāk izmanto jaunus tehnoloģiskos risinājumus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Jaunākajā Igaunijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas datu biroja (RAB) gadagrāmatā tiek uzsvērts, ka pērn arvien biežāk starptautiskajās naudas atmazgāšanas shēmās un finanšu mahinācijās izmantoti jauni tehnoloģiski risinājumi. To vidū ir kriptogrāfiskie aktīvi, VIBAN konti, kā arī koplietošanas platformu izmantošana, vēsta “Postimees”.

“Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas birojam 2020. gads bija ļoti saspringts – tika veikta rūpīga analīze saistībā ar naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskiem. Covid-19 pandēmija būtiski palielināja ne tikai biroja darba apjomu, bet arī palielinājās paveikto finanšu noziegumu skaits digitālajā vidē,“ norāda Igaunijas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas biroja vadītāja Margeta Lundava.

Tiek norādīts, ka pagājušajā gadā aktīvi izmantots VIBAN konts – tas ir tehnisks bankas konts, ko izmanto maksājumu pakalpojuma sniedzējs. Tā kā VIBAN konts nav kā atsevišķs bankas konts, tas nozīmē, ka bankai nav pieejama informācija par transakcijām, kas veiktas ar VIBAN kontu. Lai iegūtu šo informāciju, bankai nepieciešams to pieprasīt savam maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

“Par laimi, sadarbība starp Igaunijas bankām un starptautisko maksājumu sniedzējiem strauji uzlabojās, tādēļ tika sasniegts pozitīvs efekts – informācijas apmaiņa ļāva atmaskot potenciālos noziedzniekus,” saka Lundava.

Pērn RAB arvien biežāk saņēma informāciju par to, ka starptautiskie krāpnieki arvien biežāk izmanto vietējās kopfinansējuma platformas, lai izspiestu naudu no godprātīgiem investoriem.

Tāpat naudas izkrāpšanai un citām mahinācijām izmantotas arī “vecās shēmas” - čaulas kompānijas un dažādi ofšori no ārzemēm. Lielāka problēma 2020. gadā gan bijusi naudas tranzīts caur Igauniju, kad nauda no ārzemēm nonākusi Igaunijas kontos, un pēc tam tā pārskaitīta uz citām valstīm.

“Starptautiskajai sadarbībai ir ļoti svarīga loma naudas atmazgāšanas novēršanā un noziedzības mazināšanā. Gadījumi, kad ziņots par starptautiska līmeņa izmeklēšanām, attiecas uz starptautiskajiem naudas atmazgāšanas tīkliem. Bez ārvalstu partneru palīdzības mums daudz ko neizdotos atklāt – ar informāciju, ko mums sniedz ārvalstu partneri, ir iespējams redzēt daudz plašāku kopainu par notiekošo,” skaidro Lundava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu