Ventspils pašvaldības policijai uzdod izbeigt nelikumīgu transportlīdzekļu izmantošanu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Foto: Zane Bitere/LETA

Prokuratūra uzdevusi Ventspils pilsētas pašvaldības policijai pārtraukt nelikumīgu transporta līdzekļu izmantošanu.

Iepriekš ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir izbeidzis kriminālprocesu, kurā tika pārbaudītas aizdomas par Ventspils pašvaldības automašīnas "Audi 8" lietošanu Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") privātajām vajadzībām.

Šodien prokuratūrā informēja, ka pērn 31.augustā sāktais kriminālprocess bija par to, ka Ventspils pašvaldības amatpersonas iespējams ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, rīkojoties trešās personas interesēs, iegādājās transportlīdzekli, kas nav nepieciešams policijas pamatfunkciju veikšanai.

Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra atzina, ka KNAB lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu ir pamatots. Tomēr vienlaikus no lietas materiāliem redzams, ka atsevišķos gadījumos policijas transportlīdzekļi nodoti Ventspils domes amatpersonām personīgi.

Tas neatbilst noteiktajai kārtībai un uzskatāms par pārkāpumu, jo policijas autovadītājs nevar īstenot kontroli pār viņa atbildībā nodotu policijai piederošu automašīnu.

Ņemot vērā minēto prokurors nosūtījis iesniegumu pašvaldības policijai, kurā uzdots pārtraukt iesniegumā minētās nelikumīgās darbības un nepieļaut to izdarīšanu turpmāk.

Tāpat iesniegumā uzdots nodrošināt efektīvu kontroli pār pašvaldības policijas mantu, tostarp, transportlīdzekļiem, nepieļaujot to nodošanu personām, kas nav policijas amatpersonas.

Jau ziņots, ka KNAB sākotnēji bija aizdomas, ka Ventspils pašvaldības līdzekļi, iespējams, izmantoti privātu vajadzību nodrošināšanai un pašvaldībai kopumā varētu būt nodarīti vismaz 50 000 eiro kaitējums. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecināja, ka tika pārbaudītas aizdomas par automašīnas "Audi 8" lietošanu pašlaik apcietinājumā esošā Lemberga privātajām vajadzībām.

Šogad 24.februārī, KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā veica kriminālprocesuālās darbības Ventspils pašvaldībā. Darbības veiktas saistībā ar aizdomām par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

KNAB no vairākiem avotiem saņēma informāciju par to, ka Ventspils pašvaldības līdzekļi, iespējams, izmantoti neatbilstoši pašvaldības pamatfunkciju veikšanai, proti, privātu vajadzību nodrošināšanai.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis iepriekš skaidroja, ka automobilis, kā Ventspils pilsētas pašvaldībai piederošs autotransports tiek lietots atbilstoši likumā noteiktajam, ievērojot Ventspils pilsētas pašvaldības nolikumā noteikto Ventspils pilsētas domes amatpersonu kompetenci.

Rudzītis informēja, ka automobilis "Audi 8" ekspluatācijā ir no 2017.gada augusta un tas bija iegādāts publiskā iepirkumā. Automobiļa iegādes cena bez pievienotās vērtības nodokļa bija 47 382,35 eiro.

Rudzītis iepriekš uzsvēra, ka automobiļa vadīšanas tiesības ir noteiktas virknei Ventspils pilsētas pašvaldības amatpersonām, tajā skaitā Ventspils pašvaldības policijas amatpersonām.

Pašvaldības SIA "Ūdeka" vadītājs Edgars Daugelis, kura vadītā iestāde pagājušajā vasarā organizēja automašīnu iepirkumu, iepriekš stāstīja, ka tolaik uzņēmums iegādājies transportlīdzekļus gan savam uzņēmumam, gan citiem pašvaldības uzņēmumiem, tajā skaitā arī Ventspils pašvaldības policijai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu