VEF pilotteritorijā testa režīmā kursēs attālinātas vadīšanas transportlīdzeklis

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Bezpilota busiņš, kas pērn tika testēts Jelgavā
Bezpilota busiņš, kas pērn tika testēts Jelgavā Foto: Publicitātes foto

Vasaras izskaņā VEF pilotteritorijā tiks testēti autonomi un elektriski transportlīdzekļi, elektrisko pārvietošanās līdzekļu uzlādes iespējas, pēdējās jūdzes risinājumi un citas pilsētas attīstību veicinošas idejas. Testi notiks “VEFRESH” mobilitātes inkubatora “Urban mobility incubator” ietvaros.

Kā TVNET informēja “VEFRESH” pārstāve Linda‌ ‌Sleja‌, sešas komandas, kas uzņemtas pirmajā mobilitātei veltītajā uzņēmējdarbības inkubatora programmā, strādās ar klimatneitrālas mobilitātes izaicinājumiem, ko definējusi Rīgas pilsēta. 

Dalībai inkubatorā kopā tika pieteiktas 38 mobilitātes idejas no Baltijas valstīm, Polijas, Zviedrijas un pat Kanādas, un to gatavība bija dažādos attīstībs posmos - gan tikko darbību sākušas komandas, gan jau ilgāku laiku pastāvoši uzņēmumi. Inkubatorā tika uzņemtas sešas komandas no Latvijas, kas prototipu izstrādi un testēšanu sāks jūnija beigās.

Starp dalībniekiem ir četras jaunu ideju komandas, kur “SimpleCharge” strādās pie elektrisko transportlīdzekļu uzlādes risinājuma no apgaismes stabiem un “Velorūme” attīstīs drošas un ērtas velo novietnes mikrorajoniem. Tāpat komanda “E-Stop” izstrādās elektrisko skrejriteņu uzlādes un glabāšanas risinājumu, kamēr ar pēdējās jūdzes funkcionālas lietotnes izstrādi darbosies komanda “Mikropoint”. Inkubatora programmā tika uzņemti arī divi jaunuzņēmumi, kur autonomi vadāmu transportlīdzekļu risinājumu turpinās attīstīt komanda “getUgo” un elektriskā mikroautobusa ekspluatēšanu pilsētvidē veiks auto pārbūves uzņēmums “Electrify”.

Foto: Publicitātes foto

Pārliecību par veiksmīgu inkubatora programmas dalībnieku atlasi pauž žūrijas locekle, Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone: “Šajā atlases procesā iepazināmies ar ļoti daudzsološiem mobilitāti un klimatnetralitāti veicinošiem risinājumiem, kuru attīstība veicinās Rīgas mikromobilitātes tīkla funkcionalitātes uzlabošanu un attīstīs to jaunā kvalitātē. Tajā pašā laikā izvēle nebija viegla, bet paredzu, ka atlasītās komandas rudenī spēs piegādāt jau konkrētus produktu prototipus, ko tālāk attīstīt ne vien kā Rīgas mobilitātes pakalpojumu elementus, bet arī kā starppilsētu eksporta piedāvājumu tālāk uz citām valstīm.”

Jau jūnija beigās sāksies 10 nedēļu inkubatora programma un komandas strādās pie sava mobilitātes risinājuma prototipa izveides un testēšanas VEF apkaimē, kur sadarbībā ar pašvaldību tiks ierīkoti speciāli testēšanas punkti. Inkubatora fiziskā atrašanās vieta paredzēta kopstrādes telpā “Teikums”, bet atbilstoši epidemioloģiskajiem apstākļiem valstī iespējama arī programmas norise tiešsaistē. Komandas ikdienas darbā atbalstīs starptautiski pieredzējuši biznesa, tehnoloģiju un produktu pārdošanas mentori. Jaunāko tehnoloģisko un zinātnes jomas pienesumu sniegs Elektronikas un Datorzinātņu institūta pieredzējušie pētnieki un inženieri, savukārt drošu prototipu testēšanu pilsētvidē nodrošinās Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments. Pēc prototipu uzstādīšanas inkubatora dalībnieki rudenī risinājumu prezentēs investoriem, lai piesaistītu sēklas kapitālu produkta tālākai attīstībai.

Inkubatoru piedāvā inovāciju kustība “VEFRESH” sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu, Rīgas domi, kopstrādes telpu “Teikums” un ar EIT Urban Mobility Reģionālās inovāciju shēmas atbalstu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu