Krievija joprojām ir galvenais draudu avots NATO, uzsver alianses līderi (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas militārā parāde Maskavā. Ilustratīvs attēls
Krievijas militārā parāde Maskavā. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Krievija joprojām tiek uzskatīta par galveno draudu avotu Ziemeļatlantijas Līguma organizācijai (NATO), kas pirms 72 gadiem tika izveidota, lai savaldītu PSRS, teikts NATO samita noslēguma paziņojumā.

Un, kamēr vien Krievija nesāks ievērot starptautiskās tiesības un pienākumus, atgriezties pie normālām attiecībām alianses un Maskavas starpā nav iespējams, pirmdien brīdinājuši NATO vastu līderi.

"Kamēr Krievija nenodemonstrēs, ka ievēro starptautiskās tiesības un savas starptautiskās saistības un pienākumus, nav iespējams atgriezties pie ierastā lietu kārtošanas veida," teikts NATO samita noslēguma paziņojumā.

"Krievijas pieaugošā armijas daudznozaru modernizācija, arvien pašpārliecinātākā uzvedība, jaunās militārās spējas un provokatīvās darbības (..) arvien vairāk apdraud Eiroatlantisko telpu un rada nestabilitāti pie NATO robežām, kā arī citviet," teikts samita komunikē.

"Krievijas kodolstratēģija un vispārējā kodolieroču sistēmu modernizācija, diversifikācija un izvēršana, tostarp Krievijas nestratēģisko kodolieroču kvalitatīvs un kvantitatīvs pieaugums, arvien lielākā mērā veicina agresīvāku uzvedību un stratēģisku iebiedēšanu," uzvērts dokumentā.

Alianse arī nosodījusi Maskavas "hibrīdakcijas, plašās dezinformācijas kampaņas un kaitīgās kiberaktivitātes", kā arī iejaukšanos dažādu NATO dalībvalstu vēlēšanu procesā.

NATO līderi uzsvēruši, ka uz arvien sliktāko drošības situāciju arī turpmāk reaģēs, stiprinot savas atturēšanas un aizsardzības spējas.

Alianse samita gala dokumentā arī norādīts, ka Ķīnas ambīcijas un uzvedība rada "sistemātiskas problēmas noteikumos balstītajai starptautiskajai kārtībai".

NATO paudusi satraukumu arī par Ķīnas brutālo politiku, straujo kodolarsenāla pieaugumu, arvien plašāko militāro sadarbību ar Krieviju un ar caurskatāmības trūkumu Pekinas darbībās, kā arī ar tās izplatīto dezinformāciju.

Tomēr vienlaikus NATO norādījusi uz cerībām saglabāt "konstruktīvu dialogu ar Ķīnu, kur tas iespējams".

Turpinoties ASV militārā kontingenta izvešanai no Afganistānas, ko paredzēts pabeigt līdz 11.septembrim, NATO līderi uzsvēruši, ka attiecībās ar kara plosīto valsti tiekot atvērta "jauna nodaļa".

"Mēs apliecinām mūsu apņemšanos turpināt atbalstīt Afganistānu, tās tautu un tās institūcijas, veicinot drošību un uzturot tos ieguvumus, kas gūti tik smagās cīņās pēdējo 20 gadu laikā," teikts samita komunikē.

Alianses līderi apsolījuši turpināt Afganistānas drošības spēku finansēšanu un apmācīšanu, kā arī nodrošināt Kabulas civilās lidostas funkcionēšanu.

Liela uzmanība samitā pievērsta kiberdrošībai un NATO līderi apstiprinājuši "Vispārējo kiberaizsardzības politiku", kā arī atkārtoti apliecinājuši, ka

zināmos apstākļos kiberuzbrukums var tikt pielīdzināts militāram triecienam, kas kalpos par pamatu alianses līguma 5.panta iedarbināšanai.

Pirmo reizi alianse apstiprinājusi, ka arī uzbrukums kosmosa infrastruktūrai var kalpot par pamatu 5.panta piemērošanai.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu