"Apple" viedierīcēm pieejama lietotne Covid-19 sertifikāta pārbaudei; drīzumā sola arī "Android" lietotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: morrowlight/Shutterstock

​No otrdienas "App Store", kas ir paredzēts "Apple" viedierīcēm, ir pieejama mobilā lietotne "Covid19Verify" digitālo Covid-19 sertifikātu pārbaudei jeb QR kodu skenēšanai, pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Lietotni aicināti izmantot pakalpojumu sniedzēji, pasākumu organizatori un ikviena iestāde, kura veic iedzīvotāju digitālo sertifikātu pārbaudi.

Vienlaikus "Covid19Verify" tika iesniegta apstiprināšanai arī "Google Play Store", kas paredzēts "Android" viedierīcēm, un pašreiz tiek gaidīta tās apstiprināšana un pieejamība lejupielādei.

Līdz lietotnes publicēšanas brīdim "Google Play Store" NVD aicina "Android" viedierīču lietotājus digitālo sertifikātu pārbaudei izmantot vietnes "covid19sertifikats.lv" funkcionalitāti "Verificēt sertifikātus".

Štālberga uzsvēra, ka no lietotnes izstrādātāju puses ir izdarīts viss nepieciešamais, lai tā būtu pieejama arī "Google Play Store", un tagad ir jāgaida tās puses apstiprinājums. Tas varot būt gan šodienas, gan arī vairāku dienu jautājums.

Kā liecina kompānijas ""StatCounter" dati, Latvijā vairums cilvēku izmanto tieši "Android" viedierīces.

Pēc Štālbergas teiktā, lietotnes priekšrocība ir sertifikātu QR kodu skenēšana bez aktīva interneta pieslēguma,

proti, mobilās lietotnes atvēršanai un ielādei viedierīcē ir nepieciešams internets, savukārt turpmāko QR kodu skenēšanu 24 stundas var veikt bez pieslēgšanās internetam.

NVD ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter" liecina, ka pašreiz tiek strādāts arī pie tā, lai sertifikāta QR kodu varētu pievienot "Apple Wallet".

Viņa arī informēja, ka līdz šim digitālo Covid-19 sertifikātu tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv" ir izveidoti vairāk nekā 403 000 digitālo sertifikātu, tajā skaitā vairāk nekā 322 000 sertifikātu par veikto vakcināciju, vairāk nekā 46 000 sertifikātu par laboratoriskā testa rezultātu un vairāk nekā 33 000 sertifikātu par Covid-19 pārslimošanas faktu.

Jau ziņots, ka no 1.jūnija Latvijā ir uzsākta digitālo Covid-19 sertifikātu izmantošana. Savus digitālos Covid-19 sertifikātus iedzīvotāji var izveidot vietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu