ES un ASV vienojas par pamieru aviobūves nozares subsīdiju lietā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: AP Photo/Francisco Seco

ASV prezidents Džo Baidens un Eiropas Savienība (ES) otrdien vienojušies par ilgtermiņa pamieru 17 gadus ilgušajās nesaskaņās par subsīdijām aviobūves nozarei.

Šis pamiers oficiāli apstiprināts Briselē notiekošā samitā, kurā Baidens tikās ar Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu.

Leiena norādīja, ka šajā samitā gūts panākums ilgstošo nesaskaņu atrisināšanā.

"Tas patiesi paver jaunu nodaļu mūsu attiecībās, jo mēs no tiesāšanās varam pāriet uz sadarbību aviobūves nozarē," sacīja EK priekšsēdētāja.

ASV un ES vienojušās par pamieru uz pieciem gadiem, abām pusēm skaidrojot, ka tādējādi tiks nodrošināts pietiekami daudz laika, lai atrisinātu esošās nesaskaņas.

ES un ASV nesaskaņas aizsākās 2004.gadā, kad Savienotās Valstis izstājās no aviokompāniju subsīdija pakta un vērsās pret ES Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), apgalvojot, ka "Airbus" spējis konkurēt ar "Boeing", daļēji pateicoties subsidētiem valdību aizdevumiem.

Arī ES vērsās PTO pret ASV saistībā ar negodīgu valsts palīdzību un subsidētiem nodokļu atvieglojumiem "Boeing".

Kā skaidroja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis, ES un ASV ir lielākie tirdzniecības un investīciju partneri pasaulē. Šī ir ne tikai ekonomiska, bet arī politiska partnerība, kas sakņota kopējās vērtībās un pasaules redzējumā.

"Šodienas ASV-ES Samitā līderi vienojās stiprināt šo transatlantisko sadarbību, lai kopīgi risinātu šī laika izaicinājums, tai skaitā autoritāru režīmu nostiprināšanos un tehnoloģisko sāncensību pasaulē. Baltijas valstīm, tai skaitā Latvijai, šāda attiecību stiprināšana ir ļoti svarīga, ņemot vērā mūsu ģeogrāfisko novietojumu un piederību demokrātiskai pasaulei," sacīja Dombrovskis.

Viņš pauda, ka strīds starp diviem lielajiem avio ražotājiem "Airbus" un "Boeing" ir bijis ilgākais strīds Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vēsturē. Tas ilga 17 gadus un saistījās ar to, kā abas puses saņēma valsts atbalstu jaunu lidaparātu izstrādei un ieviešanai tirgū.

"Vienošanās bija praktiski neiespējama krasi atšķirīgo sistēmu dēļ, un šis strīds gadā izmaksāja miljardus eiro tarifos abu pušu eksportētajiem. Šodien tika panākta vienošanās par šo tarifu atcelšanu uz pieciem gadiem. Paralēli ES un ASV apņēmās strādāt pie kopējas izpratnes par to, kā šis valsts atbalsts varētu tikt sniegts, lai nodrošinātu līdzīgus konkurētspējas apstākļus abiem uzņēmumiem un lai pārtrauktu šo strīdu. Abas puses arī vienojās sadarboties, lai apkarotu negodīgu konkurenci tajās valstīs, kas masveidā subsidē savus uzņēmumus," skaidroja EK viceprezidents.

Dombrovskis atzīmēja, ka viens no būtiskākajiem samita rezultātiem ir ES un ASV Tirdzniecība un tehnoloģiju padome, kura risinās jautājumus, kuri saistās ar digitālo un datu ekonomiku, jaunajām tehnoloģijām, drošu piegādes ķēžu izveidi un citiem jautājumiem, kas svarīgi, lai abas valstis noturētu līderību starptautiskajā tirgū," teica politiķis.

Viņš apgalvoja, ka Laikā, kad notiek strauja tehnoloģiju attīstība, svarīgi, kādi preču un pakalpojumu standarti kļūst par normu globālajā tirgū, un tā ir joma, kurā ES un ASV sadarbība ir stiprināma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu