Slovākijas Augstākā tiesa piespriež sodu par žurnālista slepkavību iepriekš attaisnotajam Kočneram

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Marjans Kočners tiesā
Marjans Kočners tiesā Foto: euractiv.com

Slovākijas Augstākā tiesa otrdien anulējusi attaisnojošos spriedumus žurnālista Jana Kucjaka slepkavības lietā apsūdzētajam uzņēmējam Marjanam Kočneram un viņa līdzzinātājai Alenai Žužovai.

Kočneram un Žužovai atkal būs jāstājas tiesas priekšā apsūdzībās par Kucjaka un viņa līgavas slepkavības pasūtīšanu.

Kucjaks un viņa līgava Martina Kušnirova tika nošauti savā mājā Veļka Mačā 2018.gada 21.februārī.

"Es esmu priecīgs, ka taisnīgums beidzot gūs virsroku. Es uzskatu, ka jaunais spriedums būs taisnīgāks," pēc Augstākās tiesas lēmuma uzklausīšanas paziņoja Kucjaka tēvs Jozefs.

Tiesnesis Peters Paluda norādīja, ka Augstākā tiesa atklājusi vairākas kļūdas tiesas procesā un tāpēc atgriež lietu zemākās instances tiesā.

Kucjaks pētīja itāļu mafijas darbību Slovākijā un tās sakarus ar Slovākijas vadošajiem politiķiem, kā arī krāpšanu, kurā iesaistīti uzņēmēji, kam ir sakari ar politisko eliti.

Kucjaka raksts, kas tika publicēts jau pēc viņa nāves un atspoguļoja saistību starp itāļu mafiju un Slovākijas valdības darbiniekiem, izraisīja valstī masu protestus pret korupciju un Eiropas Savienības (ES) līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu. Tik plašas demonstrācijas valsts nebija pieredzējusi kopš komunisma krišanas, un to rezultātā no amata bija spiests atkāpties ilggadējais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico.

Kočners tika apsūdzēts par Kucjaka un viņa līgavas slepkavības pasūtīšanu. Prokuratūra uzskata, ka viņš vēlējās atriebties par rakstiem, kuros žurnālists bija atmaskojis viņa netīros darījumus.

Kočners tiesā noliedza vainu viņa izvirzītajās apsūdzībās.

2020.gada septembrī Slovākijas tiesa, izsaucot plašu sašutumu, attaisnoja Kočneru un Žužovu, bet Kočnera līdzapsūdzētajam bijušajam policistam Tomašam Sabo par līdzdalību Kucjaka un viņa līgavas Martinas Kušnirovas slepkavībā tika piespriests 25 gadu ilgs cietumsods.

2020.gada aprīlī tika notiesāts slepkavības tiešais izpildītājs bijušais karavīrs Miroslavs Marčeks, kam tika piespriests 23 gadus ilgs cietumsods. Savukārt piektais apsūdzētais šajā lietā Zoltāns Andruško panāca vienošanos ar prokuratūru par samazinātu sodu apmaiņā pret sadarbību. 2019.gada decembrī viņam tika piespriesti 15 gadi cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu