Kopenhāgenas ostā plāno veidot mākslīgu salu, lai pasargātu pilsētu no ūdens līmeņa pieauguma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: By & Havn

Dānijas parlaments ir apstiprinājis dzīvojamo ēku un mākslīgās salas "Lynetteholm" būvniecību Kopenhāgenas krastā. Uz salas plāno izmitināt 35 000 cilvēku, un tā tiks veidota ar nodomu pasargāt pilsētu no ūdens līmeņa celšanās.

Projektu "Lynetteholm", kura platība ir 275 hektāri, "COWI", "Arkitema" un "Tredje Natur" izstrādāja kā mājokļu un biznesa rajonu, kas kļūs arī par aizsargu pret klimata pārmaiņu izraisītajām vētrām.

"Lynetteholm" būvēs uzņēmums "By & Havn", izmantojot zemi no būvniecības projektiem Kopenhāgenā un tās apkārtnē.

Foto: By & Havn

Mākslīgā sala atradīsies starp Nordhavnu un Refšalēnu un pasargās pilsētu no "biežām vētrām un ūdens līmeņa pieauguma," sacīja "Tredje Natur".

Kopumā pussalā plānots uzbūvēt dzīvesvietas 35 000 cilvēkiem, tā daļēji norobežos ostu, lai kalpotu kā aizsargs pret vētrām.

Pēc apstiprinājuma saņemšanas Dānijas parlamentā, kur par to nobalsoja ar 85 balsīm pret 12, "Lynetteholm" projektu paredzēts uzbūvēt nākamo 50 gadu laikā. Tomēr tas ir sastapies ar vides aktīvistu kritiku, ziņo BBC.

Daļēji tas ir tāpēc, ka salas celtniecībai ir nepieciešams transportēt 80 miljonus tonnu zemes caur pilsētu, un tiek lēsts, ka būvniecības laikā caur Dānijas galvaspilsētu dienā tiktu veikti 350 kravas automašīnu braucieni.

To kritizēja arī "Coalition Clean Baltic", izsakot nopietnas bažas, ka projekts var radīt katastrofālas sekas Baltijas jūras videi.

Foto: By & Havn

"By & Havn" paziņoja, ka uzraudzīs projekta ietekmi uz vidi.

"Projekts ir novērtēts un kvalificēts, konsultējoties ar valsts vadošajiem ekspertiem un dialogā ar kopenhāgeniešiem, un tāpēc parlaments ir spējis apstiprināt "Lynetteholm" projektu uz labi dokumentēta un informēta pamata," sacīja "By & Havn" izpilddirektore Anne Skovbro.

Jūras tehnikas priekšizpēte, arheoloģiski pētījumi un konkursi par līgumiem notiks vēlāk šogad, un "By & Havn" lēš, ka "Lynetteholm" projekts tiks pabeigts aptuveni pēc 30 gadiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu