Pētījums: Cilvēka organisms ātrās ēdināšanas produktus varētu uztvert kā bīstamu infekciju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Nesenā pētījumā zinātnieki nonākuši pie visai šokējoša secinājuma, proti, mūsu imūnsistēma uz neveselīgu pārtiku jeb ātrās ēdināšanas produktiem reaģē līdzīgā veidā kā uz bakteriālu infekciju. Tas kārtējo reizi rosina diskusiju par to, cik patiesībā kaitīgi veselībai ir burgeri, picas un citi ātrās ēdināšanas produkti.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell”, zinātnieki laboratorijas peles mēnesi baroja ar tipisku “rietumu pārtiku” - produktiem ar augstu piesātināto tauku, cukura un sāls saturu. Diētā netika iekļauti svaigi augļi, dārzeņi vai šķiedrvielas. Rezultātā peļu asinīs palielinājās imūnsistēmas šūnu skaits – it kā organismu būtu skārusi bakteriāla infekcija.

Turklāt izrādījās, ka šis neveselīgās pārtikas izraisītais stāvoklis saglabājās ilgtermiņā. Šis novērojums ir balstīts uz kādu citu pētījumu, kurā parādīts, kā imūnsistēma var atcerēties piedzīvoto cīņu dažādos aspektus.

“Neveselīga diēta noveda līdz negaidītam noteiktu imūnsistēmas šūnu pieaugumam peļu asinīs. Īpaši pieauga granulocītu un monocītu līmenis,” stāstīja pētniece Anete Krista.

Šie baltie asinsķermenīši zinātniekiem norādīja uz noteiktiem gēniem, kas bija aktivizējušies pelēs pēc neveselīgās diētas. Šie gēni saturēja šūnas, kas ir atbildīgas par imūnsistēmas šūnu armijas aktivizēšanos.

Citiem vārdiem, ja reiz organisms ir sācis reaģēt uz neveselīgu diētu, var nepietikt tikai ar veselīgas pārtikas atgriešanu ikdienas uzturā, lai pilnībā novērstu gūto kaitējumu. Tas pierādījās arī pētījumā, proti, kad peles pēc mēneša atkal tika pievērstas veselīgai diētai, iekaisuma reakcija pazuda, tomēr peles palika jutīgākas pret nākotnes triecieniem imūnsistēmai.

“Tikai nesen ir atklāts tas, ka imūnsistēmai ir sava veida atmiņa. Pēc infekcijas organisma aizsardzības sistēma ir tādā kā trauksmes stāvoklī, lai tā varētu ātrāk reaģēt uz jaunu uzbrukumu,” skaidroja viens no pētniekiem Eike Lacs.

Ir normāli, ka infekcijas izraisa tādu reakciju, tomēr šajā gadījumā infekcija bija līdzvērtīga ar neveselīgu diētu. Pagaidām gan tas novērots tikai laboratorijas pelēs. Ja līdzīga reakcija norisinās arī cilvēka organismā, tad tā ir jauna saikne starp neveselīgu uzturu un tādām kaitēm kā, piemēram, diabētu, lieko svaru un sirds slimībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu