Honda slēgs vienu rūpnīcu Japānā un pārtrauks trīs modeļu ražošanu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Honda Clarity
Honda Clarity Foto: Honda

Honda Motor ir paziņojusi par būtiskām izmaiņām savā produktu līnijā, proti, līdz 2021. gada beigām Japānā vienlaikus tiks pārtraukta trīs leģendāru zīmola modeļu ražošana. 

Tie būs sedans Legend (ražošanā kopš 1985.gada), ūdeņraža automašīna Clarity (tiek ražota kopš 2008.gada) un vidēja izmēra minivens Odyssey RC (ražošanā kopš 1994.gada). Ja Odyssey RC turpinās dzīvot Ķīnā, tad pirmajiem diviem modeļiem tiešu pēcteču nebūs.

Honda Odyssey
Honda Odyssey Foto: Honda

Nežēlīgais solis ir nepatīkams, tomēr vienlaikus arī ekonomiski pamatots un ar skatu nākotnē mērķēts - ražotājs plāno līdz 2022. gada martam slēgt Sajamas rūpnīcu Saitamas prefektūrā, kur tiek ražoti visi trīs modeļi, kā arī automobiļu struktūrvienību pakāpeniski pārorientē uz bateriju elektrisko transportlīdzekļu ražošanu. Par to vēsta Japānas biznesa izdevums Nikkei.

Otrās paaudzes Clarity tiek ražots kopš 2016. gada, un tā pamata modelis ir elektroauto ar ūdeņraža degvielas šūnām. Lai palielinātu modeļa noietu, Honda izlaida arī tīru elektroauto Electric, kura ražošana gan tika pārtraukta 2019. gadā, un 2018.gadā arī Plug-in Hybrid versiju ar 1,5 litru benzīna dzinēju, tomēr Clarity tā arī palika zaudējumus nesošs projekts.

Honda Clarity
Honda Clarity Foto: Honda

Clarity ūdeņraža versiju pārdod tikai ASV, kur tā maksā kosmisku 71 tūkstoti dolāru, tāpēc nav pārsteigums, ka 5 gadu laikā pārdoti tikai ap 1900 Clarity eksemplāriem. Savu lomu te noteikti spēlē arī vāji attīstītā uzpildes infrastruktūra.

Kā zināms, arī mūsu pusē ar ūdeņraža uzpildes iespējām ir vāji. Rīgā ir viena publiski pieejama stacija, taču tā ir vienīgā uz visām trim Baltijas valstīm.

Spītējot Clarity neveiksmēm, no ūdeņraža pilnībā atteikties nav paredzēts. Honda kopā ar General Motors jau kopš 2013.gada attīsta jaunas ūdeņraža degvielas tehnoloģijas un pēc Clarity izslēgšanas no modeļu klāsta tās radīs lietojumu lielāka izmēra transportā, tās pielāgojot autobusiem, kravas automašīnām un citiem komerciāliem transportlīdzekļiem.

Honda Clarity
Honda Clarity Foto: Honda

2021. gadā kļuva zināms par Honda nodomu uz General Motors Ultium elektroauto platformas izlaist divus elektriskus krosoverus. Abu masveida modeļu mērķa tirgus būs Ziemeļamerika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu