Anna Emīlija Maligina savu "Olainfarm" akciju balsstiesības nodevusi "Farma Fund"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Viena no Valērija Maligina mantiniecēm, vēl nepilngadīgā Anna Emīlija Maligina, kuru pārstāv viņas māte Signe Baldere-Sildedze, savu "Olainfarm" akciju balsstiesības ir nodevusi "Repharm" grupā ietilpstošajai SIA "Farma Fund", liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Šodien AS "Olainfarm" izplatīja informāciju, ka ir saņēmusi paziņojumus par nozīmīgu līdzdalību no Annas Emīlijas Maliginas, SIA "Olmafarm" un "Farma Fund". Maliginai "Olainfarm" akcijas pieder gan tieši, gan caur "Olmafarm". Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Maliginas pārstāvji nodevuši balsstiesības saskaņā ar iepriekš noslēgto līgumu ar "Farma Fund".

Par šo līgumu no pusēm sākotnēji izskanēja pretrunīga informācija, "Farma Fund" sāka tiesvedību par līguma izpildi, kas tagad beigusies ar izlīgumu.

Izmaiņas notikušas dienu pirms rīt gaidāmās "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulces, kurā plānots lemt par jaunas uzņēmuma padomes ievēlēšanu.

Kā ziņots, "Farma Fund" vērsās tiesā pret zāļu ražotāja "Olainfarm" akcionāres Annas Emīlijas Maliginas likumisko pārstāvi Balderi-Sildedzi. Uzņēmumu grupas pārstāvji pauda nostāju, ka Balderes-Sildedzes nesaprotamās rīcības dēļ "Farma Fund" kā cietusī līgumslēdzēja puse vērsās tiesā ar prasību par 2019.gadā noslēgta "Olainfarm" akciju pirkuma līguma priekšlīguma izpildi nolūkā uzdot otrai pusei godprātīgi pildīt noslēgto līgumu un pārtraukt bērna interešu aizskārumu.

"Repharm" pārstāvji uzsvēra, ka starp "Farma Fund" un Annu Emīliju Maliginu 2019.gada septembrī tika noslēgts līgums, saskaņā ar kuru Anna Emīlija Maligina saņēma daļu no pirkuma maksas vairāku miljonu eiro apmērā.

Savukārt Baldere-Sildedze 2021.gada februārī izplatīja paziņojumu, kurā apgalvoja, ka "Repharm" grupai neesot ne tiesību, ne pilnvaru uz Annai Emīlijai Maliginai piederošajām "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām.

Saistības, ko "Repharm" grupas uzņēmums "Rīgas farmaceitiskā fabrika" ir pārņēmusi no SIA "Zdorovie Europe" (tagad - SIA "Farma Fund"), kas it kā dodot tiesības uz Annas Emīlijas Maliginas "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām, esot izbeigtas un neesot spēkā kopš 2020.gada maija, pavasarī apgalvoja Baldere-Sildedze.

Paziņojumā tika skaidrots, ka pirms nonākšanas "Repharm" grupas uzņēmuma "Rīgas farmaceitiskā fabrika" īpašumā "Farma Fund" nosaukums bija "Zdorovie Europe" un tas bija Ukrainas farmācijas kompānijas "Zdorovye LTD" meitasuzņēmums.

Baldere-Sildedze kā likumiskā pārstāve savas meitas interesēs 2019.gada 30.septembrī noslēgusi priekšlīgumu (nevis pirkuma līgumu) ar "Zdorovie Europe", kas paredzējis "Olainfarm" akciju un "Olmafarm" kapitāldaļu pārdošanu 2023.gadā. Tomēr 2020.gada 25.maijā šis priekšlīgums ticis izbeigts, jo radušās aizdomas par šajā darījumā norēķiniem izmantotās naudas izcelsmi. Viņa tolaik norādīja, ka "Zdorovie Europe" ne ar veco, ne arī jauno nosaukumu neesot veikuši daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai. Baldere-Sildedze skaidroja, ka "Zdorovie Europe" bija apmaksājusi pusi no garantijas summas, bet otru pusi nesamaksāja, jo 2020.gadā priekšlīgums, kas paredzēja nākotnē slēgt pirkuma līgumu, ticis izbeigts.

Baldere-Sildedze tolaik uzsvēra, ka garantijas summa nav pirkuma maksa. Jebkuras naudas summas, ko "Zdorovie Europe" jeb nu jau "Farma Fund" pēc publiskiem izteikumiem, ka tā plāno turpināt veikt maksājumus, netikšot pieņemtas un tikšot atskaitītas atpakaļ, izteicās Maliginas māte.

Savukārt "Repharm" informēja, ka grupas uzņēmums "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādāsies tiesības 2023.gadā pirkt Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

Kompānijā informēja, ka "Rīgas farmaceitiskā fabrika" iegādājusies "Farma Fund" 100% kapitāldaļu, savukārt "Farma Fund" ir noslēgts līgums par tiesībām 2023.gadā iegādāties Annai Emīlijai Maliginai tieši un netieši piederošās "Olainfarm" akcijas.

"Farma Fund" esot veicis daļu no pirkuma samaksas Annai Emīlijai Maliginai un solīja turpināt veikt maksājumus atbilstoši noslēgtajam grafikam. Noslēgtais darījums paredzot noteiktu pasākumu izpildi no abām darījuma pusēm līdz 2023.gadam un neradot tiesības šobrīd rīkoties ar "Olainfarm" akcijām, uzsvēra "Repharm".

Paralēli Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas.

"Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis pirms gaidāmajām "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēm ir pieļāvis, ka "Olmafarm" tiesības šajās sapulcēs varot pretlikumīgi mēģināt ierobežot Čehijā reģistrētā sabiedrība "Black Duck Invest" un ar to saistītās personas, atsaucoties uz, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,56% "Olainfarm" akciju iegādi un uzdodoties par "Olainfarm" akcionāru.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājā 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Savukārt "Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Tajā pašā laikā "Farma Fund" reģistrēta 2019.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 4 006 000 eiro. Līdz 2021.gada februāra sākumam kompānijas nosaukums bija "Zdorovie Europe". Sākotnēji kompānijas īpašnieki bija divas Ukrainas kompānijas - "Pharmaceutical Group "Zdorovya" LTD" (49,93%) un "Pharmaceutical Company "Zdorovya" LTD" (49,93%), kā arī divas Ukrainas privātpersonas.

Savukārt kopš 2020.gada vasaras līdz 2021.gada 19.februārim "Farma Fund" vienīgais īpašnieks bija Uldis Arnicāns, kurš savulaik bija viens no nebanku kreditētāja "4finance" patiesajiem labuma guvējiem. Tajā pašā laikā "Farma Fund" vienīgais valdes loceklis līdz 21.aprīlim bija nebanku kreditētāja "4finance" izpilddirektors Gvido Endlers. Kopš 21.aprīļa vienīgais valdes loceklis ir Guntis Zālītis.

Kopš 19.februāra "Farma Fund" vienīgais īpašnieks ir "Rīgas farmaceitiskā fabrika".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu