Uz "Rīgas ritmi 2021" skatuves: Jānis Ruņģis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Ruņģis
Jānis Ruņģis Foto: publicitātes

Festivālā "Rīgas ritmi 2021" uzstāsies gan ārzemju zvaigznes, gan vietējie mākslinieki. Piedāvājam nelielu sarunu ar ģitāristu Jāni Ruņģi, kurš festivālā koncertēs 3. jūlijā pulksten 18.00 “Jersika Records Stage” mākslas centrā “Noass” uz AB dambja.

Ar ko īpašs šķiet 2021. gada festivāls "Rīgas ritmi"?

Tā nu ir sagadījies, ka šis būs mans pirmais šīs vasaras koncerts. No vienas puses priecīgi, ka tā, no otras – skumji. Laikam tie ir īpaši apstākļi.

Ko festivālā gaidīt no jūsu uzstāšanās?

No manas performances varēs sagaidīt nepieradinātu skaņu lavierējumus, brīvību gan formā, gan saturā. Atskanēs dažas kompozīcijas no balvu “Zelta mikrofons” ieguvušā albuma “Yggdrasil”, kā arī uz vietas tapinātas improvizācijas, kas allažiņ top, vadoties pēc konkrētā brīža kopējām vibrācijām. Un, protams, tas viss notiks, izpaužoties uz dažādiem mūzikas instrumentiem, ne tikai ģitāras.

Cik nozīmīga mūsdienās šķiet dzīvā muzicēšana un improvizācija?

Ļoti nozīmīga! Mēs dzīvojam laikmetā, kur katrs otrais drīkst sevi dēvēt par mākslinieku, bet datorā veidota mūzika tomēr nevar aizstāt dzīvo izpildījumu. Vai nu cilvēks kaut ko prot un ir gadu laikā izkopis savas prasmes, vai arī viņš māna sevi un savu publiku. Par improvizāciju – tie ir veselīgi eksperimenti un liels risks, kas parasti tiek dāsni atalgots, jo arī vēsturiski liela daļa labākās mūzikas visos žanros ir izveidojusies, pateicoties improvizācijai un eksperimentiem jeb, citiem vārdiem sakot, atvērtam prātam un sirdij.

Jānis Ruņģis
Jānis Ruņģis Foto: publicitātes

Kurš būtu tavs sapņu mākslinieks, kurš varētu uzstāties festivālā “Rīgas ritmi” un kāpēc?

Laikam jau kāds no tai saulē esošajiem. Piemēram, Esbjorns Svensons. Jo saskatu lielu garīgu radniecību šādai salīdzinoši modernai skandināvu džeza mūzikai un Baltijai kā tādai.

Kādi ir tavi tuvākās nākotnes plāni?

Spēlēt koncertus! Turpināt veikt studijas ierakstus oriģinālmūzikai.

Novēlējums festivāla apmeklētājiem un vispār kvalitatīvas dzīvās mūzikas cienītājiem!

Esam veseli! Cienām un mīlam īstu un subjektīvā patiesībā radītu mūziku. Pērkam vietējo mākslinieku izdoto mūziku!

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas aula.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu