Levits: Saeimai nav tiesību pieņemt likumu, kas ir pretrunā ST spriedumam (25)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: EPA/TOMS KALNINS

Saeimai nav tiesību pieņemt likumu, kas ir tiešā pretrunā ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu, neseno konstitucionālo krīzi Varakļānu jautājumā komentēja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš šorīt uzrunāja parlamentu, atzīmējot, ka starp konstitucionālajiem orgāniem, it sevišķi starp ST un Saeimu, pastāv konstitucionālā dialoga iespēja.

ST spriedums var pasludināt kādu Saeimas pieņemtu likumu par spēkā neesošu, jo tas neatbilst Satversmei, turklāt jāņem vērā, ka ST vērtē konkrēta likuma atbilstību ne vien Satversmes burtam, bet arī Satversmes garam, pauda Levits.

Tomēr Saeimai pastāvot plaša rīcības brīvība, kā šo spriedumu īstenot un kā attiecīgo problēmu risināt ar jaunu likumu vai ar likuma grozījumiem. "Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka cieņpilns konstitucionālais dialogs ir tiesiskā valstī piemērots veids, kā šādus jautājumus risināt," teica valsts augstākā amatpersona.

Kā ziņots, ST 28.maijā atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Saeima pēc tam metās labot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, taču 31.maijā parlamenta sēdē atbalstīja deputātu Edmunda Teirumnieka (NA), Janīnas Kursītes, Janīnas Kursītes-Pakules (NA), Jura Rancāna (JKP), Andra Kazinovska un Jāņa Tutina (S) priekšlikumu, ka Murmastienes pagasts, Varakļānu pagasts un Varakļānu pilsēta tiktu iekļauti Rēzeknes novadā, tādējādi faktiski ignorējot ST spriedumu.

Vēlāk gan Saeima mainīja pozīciju un pieņēma likuma grozījumus, kas nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu