Jaunām ģimenēm pirmos 20 gadus atvieglos mājokļa kredītu atmaksāšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

49% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 29 gadiem labprāt iegādātos nekustamo īpašumu vai nopietni apsvērtu tā iegādi, ja vien pirmajos līguma termiņa gados ikmēneša maksājums būtu ievērojami zemāks par mājokļa īres maksu, liecina šī gada maijā veiktā pētījumu centra Norstat Latvija aptaujas dati. Atsaucoties sabiedrības vēlmei, Bigbank Latvija pirmoreiz vēsturē sākusi piedāvāt hipotekāro kredītu ar atlikto maksājuma grafiku. Tas paredz iespēju jaunām ģimenēm līdz pat 20 gadiem nemaksāt kredīta pamatsummu, tādējādi kredīta termiņa sākumā maksājot tikai procentu maksājumus un pamatsummas maksājumus atliekot uz vēlāku laiku, kad palielinājušies ienākumi un bērni jau izauguši.

Mājokļa iegāde jaunām ģimenēm ir izaicinošs un nereti pat nesasniedzams sapnis. Jaunu cilvēku ienākumi vēl nav pietiekami lieli, lai uzņemtos ilgtermiņa saistības ar vairāku simtu eiro mēneša maksājumu, turklāt līdzekļi nepieciešami bērnu aprūpēšanai. Līdz ar to ģimenes ir spiestas maksāt augstu īres maksu par dzīvošanu svešā dzīvoklī, nevis ieguldīt naudu savā, kas ilgtermiņā ir neizdevīgs naudas izlietojums.

Lai palīdzētu jaunām ģimenēm, Bigbank Latvija sagatavojusi īpašu hipotekāro kredītu ar speciālo atmaksas grafiku. Tas paredz aizdevumu līdz 200 tūkstošiem eiro ar termiņu līdz 30 gadiem, kura pirmos 20 gadus var maksāt tikai procentu maksājumus. Tādējādi jaunās ģimenes nostabilizēšanās periodā ikmēneša maksājums par mājokli var būt pat trīs reizes zemāks par īres maksu, kas mēnesī jāmaksā par līdzvērtīgu mājokli.

«Pandēmijas laikā, kad mājoklis no vietas, kur pārlaist nakti, kļuva par biroju, skolu, bērnudārzu, sporta zāli un deju laukumu vienlaikus, ikviens iedzīvotājs atskārta ērtas dzīvesvietas patieso nozīmi. To apliecina lielā aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū un jaunu māju būvniecība. Ar šo speciālo hipotekāro kredītu vēlamies palīdzēt arī jaunajām ģimenēm tikt pie sava mājokļa, vienlaikus ietaupot naudu citām svarīgām vajadzībām, piemēram, mājokļa iekārtošanai. Norstat Latvija aptaujas dati rāda, ka gandrīz puse respondentu vecumā no 18 līdz 39 gadiem tieši tam izlietotu līdzekļus, kas nebūtu jāmaksā par kredītu. Vēl ceturtā daļa ieguldītu savā izglītībā, tādejādi paaugstinot potenciālu nākotnē pelnīt vairāk,» saka Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis.

Kredīta izdevīgumu apliecina vienkāršs aprēķins. Iegādājoties divistabu dzīvokli jaunajā projektā Rīgā par 100 tūkstošiem eiro, kur kredīta summa ar Altum garantiju sastādītu 95 tūkstošus eiro un, noformējot kredītu uz 30 gadiem ar 10 gadu speciālo atmaksas grafiku, pirmos 10 gadus mēneša maksājums būs 200 eiro, savukārt nākamos 20 gadus - 505 eiro. Identiska dzīvokļa īre izmaksā aptuveni 645 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka pirmos desmit gadus ģimene mēnesī ietaupīs 445 eiro. Turklāt ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai, Altum piedāvā valsts garantiju, tādējādi pirmo iemaksu iespējams samazinot līdz pat 5%.

Bigbank Latvija piedāvā arī hipotekāro kredītu ar anuitātes atmaksas grafiku, kas paredz vienādu mēneša maksājumu visā aizdevuma termiņa laikā un lineāro atmaksas grafiku, kurā ikmēneša maksājums ar katru mēnesi samazinās. Abos minētajos grafikos aizdevums pieejams līdz 300 tūkstošiem eiro uz termiņu līdz 30 gadiem un Altum garantija ģimenēm ar bērniem.

Hipotekārais kredīts ir jaunākais piedāvājums strauji augošajā Bigbank Latvija aizdevumu klāstā. Nesen banka sāka piedāvāt aizdevumu lauksaimniecības zemju un mežu iegādei, un ļoti strauji aug uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms. 2021. gada 1.ceturksnī tas palielinājās par 201% pret pagājušā gada 1. ceturksni.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa kredītu un aizdevumu juridiskām personām izsniegšanā, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Svens Raba, Marts Veskimagi un Argo Kiltsmans.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu