Lemberga saziņa ar ārpasauli tiek ierobežota atbilstoši normatīvajiem aktiem (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Apcietinātā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") ierobežotā oficiālā saziņa ar ārpasauli no ieslodzījuma vietas Rīgas Centrālcietumā notiek tikai un vienīgi atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, apgalvoja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Pārvalde apcietinātām personām nodrošina tādu saziņas tiesību apjomu, kāds ir noteikts Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā un Izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumos, norādīja pārvaldē.

Normatīvie akti paredz, ka apcietinātajam ir tiesības sazināties ar personām ārpus izmeklēšanas cietuma sarakstoties, kā arī ne retāk kā reizi nedēļā izmantot izmeklēšanas cietuma tālruni. Atļautais sarunas ilgums ir ne mazāks kā piecas minūtes. Izdevumus par saraksti sedz apcietinātais, bet par telefonsarunām - apcietinātais vai persona, ar kuru viņš sarunājas.

Tāpat apcietinātajam ir tiesības uz vismaz stundu ilgu satikšanos ar radiniekiem, laulāto vai citām personām ne retāk kā reizi mēnesī ģimenes un radniecisko attiecību saglabāšanai. Patlaban pandēmijas dēļ gan šīs tikšanās ir aizstātas ar videosaziņu internetā, izmantojot cietuma datoru, taču no 1.jūlija ieslodzījuma vietās tiks atcelti vairāki ieslodzīto tiesību ierobežojumi. Tas nozīmē, ka ieslodzītajiem prioritāri būs tiesības izmantot neizmantotās īslaicīgās un ilgstošās satikšanās.

Šādu tikšanos laikā ģimenes locekļiem ir aizliegts nodot apcietinātajam dokumentus.

Tāpat apcietinātajam ir tiesības tikties ar aizstāvi vienatnē bez ierobežojuma, ievērojot izmeklēšanas cietuma dienas kārtību. Šādā gadījumā apcietinātais drīkst nodot advokātam tikai papīra formāta dokumentus, kas saistīti tikai un vienīgi ar konkrēto krimināllietu.

Jau ziņots, ka partijas "Latvijai un Ventspilij" valde kā domes priekšsēdētāja amata kandidātu deleģējusi apcietinājumā esošo Lembergu, aģentūrai LETA pastāstīja partijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš.

Pašvaldību vēlēšanās septiņus mandātus ieguva partija "Latvijai un Ventspilij", pa diviem mandātiem - "Latvijas attīstībai" un partiju apvienība "Jaunā vienotība" un "Latvijas Reģionu apvienība", pa vienam mandātam - Jaunā konservatīvā partija un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

Lembergs drīkstēja kandidēt pašvaldību vēlēšanās, jo attiecībā uz viņu nav stājies spēkā notiesājošs spriedums.

Tiesības kandidēt ir liegtas tad, ja pret personu stājas spēkā notiesājošs spriedums galīgajā instancē.

Rīgas apgabaltiesa 22.februārī Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo viņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Rīgas apgabaltiesa par pilna spriedumu pieejamības datumu Lemberga krimināllietā noteikusi 22.jūniju.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu