Turcija varētu veidot armijas bāzi Azerbaidžānā (2)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas un Azerbaidžānas līderu nule kā parakstītā Šušas deklarācija neizslēdz iespēju, ka Azerbaidžānā varētu tikt izveidota Turcijas armijas bāze, ceturtdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Tēma [par Turcijas armijas bāzes izveidošanu Azerbaidžānā ] nav ārpus Šušas deklarācijas punktiem. Šobrīd galvenais - garantēt robežu drošību, bet ir iespējama tālāka šī jautājuma attīstība," intervijā Turcijas žurnālistiem norādīja Erdogans, vēsta Turcijas telekanāls NTV.

"Sarunās, kas būs [Azerbaidžānas un Krievijas prezidentiem] Ilhamam Alijevam un Vladimiram Putinam, kā arī mums [ar Putinu] šī tēma var tik attīstīta," piebilda Turcijas līderis.

Azerbaidžānas un Turcijas prezidenti 15.jūnijā Šušā, Azerbaidžānā, parakstīja deklarāciju, kas paredz sniegt savstarpēju militāru palīdzību, balstoties ANO statūtos, ja vienai no pusēm rastos draudi vai riski neatkarībai, suverenitātei vai teritoriālajai nedalāmībai.

Deklarācijā arī paredzēti kopīgi pūliņi abu valstu bruņoto spēku modernizācijai atbilstoši mūsdienu prasībām.

Pēdējā Kalnu Karabahas konfliktā Erdogans diplomātiski atbalstīja Azerbaidžānu, kamēr Armēnijas pozīciju atbalstīja tās tradicionālie sabiedrotie Eiropā un Savienotās Valstis.

Turcija arī piegādājusi ieročus Azerbaidžānai, arī bezpilota lidaparātus, kam bija izšķiroša loma karā. Turcijai ir tradicionāli sliktas attiecības ar Armēniju.

Karā Azerbaidžānas pusē piedalījās arī Sīrijas kaujinieki, kurus uz Karabahas fronti nogādāja Turcija.

Šuša, kur tika parakstīta Erdogana un Alijeva deklarācija, pirms pēdējā Kalnu Karabahas kara atradās Kalnu Karabahas Republikas teritorijā - tās pamatdaļā, kas arī padomju laikos bija armēņu autonomā apgabala sastāvā.

Pēc kara Šuša līdz ar vēl citām Kalnu Karabahas pamatteritorijas daļām, kā arī visu drošības buferzonu nonāca Azerbaidžānas kontrolē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu