Izraēla aizdos palestīniešiem Covid-19 vakcīnas, kam drīz beigsies derīguma termiņš (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/2103221002

Izraēla nodos palestīniešu pašpārvaldei aptuveni miljonu Covid-19 vakcīnu, kam drīz beigsies derīguma termiņš, apmaiņā pret vakcīnām, ko palestīniešu pašpārvalde saņems vēlāk šogad, piektdien paziņojusi jaunā Izraēlas valdība.

Izraēla, kas vakcinējusi pret Covid-19 aptuveni 85% pieaugušo iedzīvotāju, izpelnījusies kritiku par nedalīšanos ar savām vakcīnām ar 4,5 miljoniem palestīniešu okupētajā Rietumkrastā un Gazas joslā.

Izraēlas jaunā valdība paziņoja, ka nodos palestīniešu pašpārvaldei "Pfizer" vakcīnas, kam drīz beigsies derīguma termiņš, un palestīniešu pašpārvalde atdos atpakaļ tādu pašu skaitu vakcīnu, kad saņems tās no uzņēmuma "Pfizer" septembrī vai oktobrī.

Izraēla ir īstenojusi vienu no sekmīgākajām vakcinācijas kampaņām pasaulē, kas ļāvusi no jauna atvērt valsts ekonomiku. Šonedēļ varasiestādes atcēla prasību par masku valkāšanu publiskās vietās.

Tiesību aizstāvju organizācijas paudušas viedokli, ka Izraēlai kā okupējošajai varai ir jānodrošina vakcīnas palestīniešiem.

Izraēla to noliedz, norādot uz pagaida miera līgumiem, kas ar palestīniešiem tika noslēgti pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Šajos līgumos teikts, ka palestīniešu pašpārvalde, kurai ir ierobežota autonomija daļā Rietumkrasta, atbild par veselības aprūpi, bet norādīts, ka abām pusēm ir jāsadarbojas cīņā ar pandēmijām.

Gazā valda palestīniešu kustība "Hamas", ko Izraēla un rietumvalstis uzskata par teroristu organizāciju.

Palestīniešu pašpārvalde paziņoja, ka ir noslēgusi līgumus ar privātiem uzņēmumiem par vakcīnu iegādi un ir iekļauta Pasaules Veselības organizācijas (PVO) palīdzības programmā COVAX.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu