Irānas ultrakonservatīvais garīdznieks Ebrahims Raisi uzvarējis prezidenta vēlēšanās (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas garīdznieks Ebrahims Raisi
Irānas garīdznieks Ebrahims Raisi Foto: AFP/SCANPIX

Irānas ultrakonservatīvais garīdznieks Ebrahims Raisi uzvarējis iepriekšējā dienā notikušajās prezidenta vēlēšanās, liecina rezultāti pēc teju visu nodoto balsu saskaitīšanas.

Raisi ieguvis 61,95% balsu, pavēstīja iekšlietu ministrs Aboldreza Rahmani Fazli.

Nobalsojuši 48,8% no Irānas vairāk nekā 59 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju, kas ir rekordzems rādītājs prezidenta vēlēšanās.

Vēlēšanās piedalījās pieci kandidāti, un par favorītu tika uzskatīts ultrakonservatīvais tieslietu sistēmas priekšsēdētājs Raisi.

Kandidātu vidū bija tikai viens reformists - bijušais centrālās bankas prezidents Abdolnasers Hemmati.

Līdzšinējais prezidents Hasans Ruhani pavēstīja, ka viņa pēctecis ir ievēlēts, tieši nenosaucot Raisi.

"Es apsveicu cilvēkus ar viņu izvēli," pavēstīja Ruhani. "Mani oficiālie apsveikumi sekos vēlāk, taču mēs zinām, kurš ieguvis pietiekami daudz balsu šajās vēlēšanās un kuru cilvēki ir šodien ievēlējuši."

Trīs no vēlēšanu kandidātiem tieši apsveikuši Raisi ar uzvaru.

Oficiālie rezultāti tiks pasludināti svētdien.

Vēlēšanas notika laikā, kad Teherāna turpina sarunas ar pasaules lielvarām par 2015.gada kodolpakta likteni, vienlaikus sankcijām pakļautās valsts sabiedrībā saglabājas neapmierinātība ar smago ekonomisko un sociālo krīzi.

Irānas valsts televīzija vēsta, ka vēlētāju aktivitāte visā valstī bijusi augsta, ieskaitot Teherānu, taču novērotāji saka, ka balsošanas iecirkņi galvaspilsētā lielākoties bijuši tukši, izņemot dažos dienvidu rajonos.

Vēlēšanu uzvarētājs stāsies amatā augustā, kļūstot par Irānas astoto prezidentu un pārņemot varu no mērenā Ruhani, kurš pabijis amatā maksimāli atļautos divus četru gadu termiņus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu