KNAB meklēs risinājumus, lai partijām ar parādsaistībām pret valsti neļautu startēt vēlēšanās (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) meklēs risinājumus, lai partijas, kurām ir aktuālas parādsaistības pret valsti, nevarētu startēt vēlēšanās, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Ievērojot, ka vēlēšanās joprojām startē partijas, kurām ir parādsaistības ar valsti par KNAB pieņemtajiem lēmumiem, KNAB turpmākajos gados plāno vērtēt un piedāvāt valdībai iespējamos situācijas risinājumus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2021.-2023.gadam projektā KNAB paredzēti vairāki pasākumi. Viens no pasākumiem paredz sagatavot iespējamos kritērijus, pie kādiem partijai Latvijā būtu liedzams startēt vēlēšanās, piemēram, neapmaksātas parādsaistības. Tāpat paredzēts izvērtēt kārtību, kādā politisko spēku var izslēgt no partiju reģistra, tādējādi nodrošinot skaidru, saprotamu un efektīvu partiju un to apvienību likvidācijas procedūru.

KNAB informācija liecina, ka 11 partijām, kuru darbība izbeigta un sākts likvidācijas process, ir parādsaistības par biroja pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā kopumā par 872 298 eiro.

KNAB arī apliecināja, ka normatīvie akti personai, kas ieņem valdes locekļa amatu partijā, kura ir likvidācijas stadijā un kurai ir parādsaistības par KNAB pieņemtajiem lēmumiem par administratīvajiem naudas sodiem un finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā, neaizliedz dibināt jaunu partiju.

Lai arī partijām var būt parādsaistības par KNAB pieņemtajiem lēmumiem, normatīvie akti liedz fiziskām personām pārņemt vai segt partijas parādsaistības.

LETA jau rakstīja, ka ekspolitiķis Ainārs Šlesers 25.martā pēc Ģenerālprokuratūras, kas izmeklē viņam celto apsūdzību jaunajā digitālās televīzijas lietā, apmeklēšanas, žurnālistiem paziņoja, ka nākamgad plāno startēt Saeimas vēlēšanās. Latvijas Televīzija ziņoja, ka Šlesers partiju plāno dibināt augustā.

KNAB informācija liecina, ka apvienībai "Par Labu Latviju" atmaksājamo finanšu līdzekļu parādsaistību summa ir 108 301 eiro. Šajā apvienībā Šlesers darbojās valdē. Partijai "LPP/LC" šī summa ir 752 514 eiro, un arī šīs partijas vadībā bija Šlesers.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu